Congreslid Tlaib zegt bezoek Israël af ondanks onverwachte toestemming

Het Democratisch Amerikaans congreslid Rashida Tlaib had vrijdag onverwacht toch toestemming gekregen om naar Israël te reizen en haar oma te bezoeken.

Het Amerikaans congreslid Rashida Tlaib heeft vrijdag op humanitaire gronden toestemming gekregen om Israël te bezoeken.
Het Amerikaans congreslid Rashida Tlaib heeft vrijdag op humanitaire gronden toestemming gekregen om Israël te bezoeken. Foto Bill Publiano/AFP

Het Palestijns-Amerikaanse Congreslid Rashida Tlaib heeft besloten niet naar Israël te gaan, ook al had ze vrijdag onverwacht toch toestemming gekregen om het land te bezoeken. De Democraat die zich regelmatig kritisch uit over de behandeling van Palestijnen in Israël, zegt dat ze zich niet het „zwijgen wil laten opleggen”.

Donderdag ontzegde Israël Tlaib en haar partijgenoot Ilhan Omar toegang kort na een oproep van president Trump, tot grote ontsteltenis van de Democratische Partij. Zij zouden met een Amerikaanse delegatie van het Huis van Afgevaardigden het land bezoeken.

Vervolgens had ze in een brief gevraagd om haar het land binnen te laten, aangezien haar oma in de negentig is en ze vreest dat dit de laatste keer zou zijn dat ze haar kon zien. Tlaib beloofde zich tijdens haar bezoek niet uit te spreken voor een boycot van Israël. Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken gaf Tlaib vervolgens op basis van humanitaire gronden toestemming gegeven om haar familie op de Westelijke Jordaanoever te bezoeken.

Haar familie riep haar in de tussentijd op niet toe te geven aan de druk van Israël, Talibs oom zou desnoods haar oma naar de VS te brengen. Nu concludeert de Democraat op Twitter over het aanbod van Israël: „Mijn oma bezoeken zou indruisen tegen alles waar ik in geloof - de strijd tegen racisme, onderdrukking en onrechtvaardigheid.” Israël heeft inmiddels ontzet gereageerd, het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt het oorspronkelijke verzoek van Tlaib een „provocatie om Israël voor schut te zetten”, schrijft persbureau Reuters.

Lees ook: Israël weert Congresleden na tweet president Trump

BDS

Tlaib en Omar zijn zeer kritisch op Israël en hebben hun steun uitgesproken voor de Palestijnse zaak en de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen, Sancties), die oproept tot het boycotten en instellen van sancties tegen de staat Israël. Sinds 2017 is in Israël een wet van kracht die het mogelijk maakt BDS-aanhangers te weren.

De Amerikaanse president Trump had donderdag Israël per tweet geadviseerd om de twee niet toe te laten tot het land. „Ze haten Israël en alle Joden en er is niets dat hen op andere gedachten kan brengen”, schreef hij. „Ze zijn een schande.”