De juiste temperatuur

Zomertekenen Deze zomer geeft les in kleurgebruik. Afl 5. warm of koud?

Figuur 4.
Figuur 4. Illustraties Siegfried Woldhek

Welk licht wil je in het schilderij: warm of koel? Dat maakt voor de sfeer nogal wat uit. Zie bijvoorbeeld de twee portretten van Thierry Baudet (zie onderaan, fig 1) en Pieter Elbers (fig 2).

Voor de warme kleuren kies je vooral uit het linkerdeel van fig 3, voor de koele uit het rechterdeel. Veel schilders richten hun palet zo in dat die twee groepen gescheiden zijn. Ze vragen zich voortdurend af of de volgende verfstreken warm of koel moeten zijn.

Warm en koel naast elkaar brengen energie en diepte in bijvoorbeeld een landschap, stilleven of portret. Koel wijkt naar achter, warm – evenals detail en contrast – komen naar voren (zie fig 4 en de neus in fig 1).

Win een workshop van Siegfried Woldhek en stuur uw vakantie-aquarel voor 1 september naar: NRC, Redactie Achterpagina, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam, of per mail naar: achterpagina@nrc.nl. Tekeningen worden niet teruggestuurd. In september publiceert de Achterpagina een selectie.