Onderzoeksraad waarschuwt voor acuut gevaar AZ-stadion

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid bestaat door breuken en vermoedelijke scheuren „een acuut risico” voor het resterende dak van het stadion van AZ.

Zaterdag stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in.
Zaterdag stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in. Foto Vincent Jannink/ANP

Er dreigt „een acuut risico” voor de delen van het AZ-stadion die niet zijn ingestort. Dat maakte de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vrijdag bekend na afronding van zijn verkennend onderzoek. Breuken en vermoedelijke scheuren kunnen volgens de Raad leiden tot het bezwijken van delen van het resterende dak in het stadion.

De instorting van het dak van een deel van het stadion van AZ, afgelopen zaterdag, kwam volgens het OVV door falende lasverbindingen. Het is nog niet bekend waardoor de verbindingen van het dak zijn bezweken. Doordat het stadion leeg was vielen er geen gewonden. Op het moment dat het dak instortte waaide het hard.

De bevindingen van de OVV betekenen waarschijnlijk dat het lange tijd kan duren voordat AZ weer in het eigen stadion kan spelen. Op de clubwebsite zegt AZ nog niet te weten hoeveel tijd het „traject tot volledig herstel in beslag zal nemen”.

Lees ook: Dak ingestort, stadion nog niet veilig: hoe nu verder met AZ?

Tussentijdse waarschuwing

Tijdens het verkennend onderzoek trof de OVV twee breuken en „twee verdachte plekken” aan in het deel van het dak dat nog intact is. Vanwege het acute gevaar gaf de Raad een formele tussentijdse waarschuwing aan AZ en de gemeente Alkmaar. De eredivisieclub moet de constructie controleren en waar nodig maatregelen treffen. De gemeente ziet hier als vergunningverlener op toe. De Onderzoeksraad maakt naar verwachting volgende week bekend of er een diepgaand onderzoek komt, dat in dergelijke gevallen gemiddeld een jaar in beslag neemt.

In opdracht van AZ doet Royal HaskoningDHV onderzoek naar het stadion. Dit ingenieursbureau gaat „de komende periode de bewuste lasverbindingen in de gehele kapconstructie in detail” inspecteren. AZ verwacht eind augustus een tussenrapportage naar buiten te brengen. Op basis van de uitkomsten daarvan wordt een herstelplan opgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente Alkmaar.

Donderdag speelde AZ de thuiswedstrijd in de Europa League tegen FK Marioepol (4-0 winst) in het stadion van ADO Den Haag. Daar speelt de club zondag ook de eredivisiewedstrijd tegen FC Groningen. Mogelijke locaties voor de thuiswedstrijden daarna wordt „op korte termijn in kaart gebracht en besproken met de KNVB en UEFA”. AZ speelt volgende week donderdag de Europese thuiswedstrijd tegen FC Antwerp, het eerstvolgende thuisduel daarna is op 14 september.