Brieven

Brieven

Zoon Halsema (2)

Overdreven gedoe

Ik kijk uit naar de brieven waarin verantwoording wordt afgelegd door kaasimporteur Joris, wiens minderjarige dochter aangeschoten door de Leidse Haarlemmerstraat fietste en onderweg een abri aaide (Zoon Halsema opgepakt met nepwapen, burgemeester reageert in brief, 14/8). Ik kijk uit naar de brief van juf Annabel, omdat haar dochter van zeventien betrokken raakte bij een ongewapende en onopgemerkte overval op een dierenwinkel in de Verzetstraat in Kaatsheuvel en een hondenfluit buitmaakte. En ik kijk uit naar de brief van fietsenmaker Hassan uit Eesveen, wiens zestienjarige zoon onlangs met zijn vrienden in de onvergrendelde auto van de buurman met gesloten ramen chocoladesigaretten rookte terwijl zijn kleine zusje, op wie hij paste, op de achterbank zat.

Boerkaverbod

Geen hetze tegen Iran

In Voer Iran niet te makkelijk op in de boerkadiscussie (14/8) schrijft Pooyan Tamimi Arab dat in de discussie over het boerkaverbod te veel argumenten verwijzen naar Iran. In 2018 reisde ik enkele weken door Iran en daarbij heb ik een paar duizend kilometer afgelegd. Tijdens de reis bezocht ik de miljoenenstad Teheran en enkele andere grote steden. Alleen in ‘de heilige stad’ Qom heb ik vrouwen met een gezichtsbedekkende sluier gezien. Tamimi Arab heeft het in zijn artikel over de Iraanse ‘sluier’. Is dat niet onjuiste informatie? Want in Iran zijn vrouwen niet verplicht een gezichtsbedekkende ‘sluier’ te dragen, wél om in het openbaar een ‘hoofddoek’ te dragen. Gezichtsbedekkend, of slechts een haarbedekkende hoofddoek. Een wezenlijk verschil. Mannen zijn overigens verplicht om beenbedekkende kleding te dragen. Door gebrekkige informatie wordt de hetze tegen Iran, gestart door Donald Trump, verder aangewakkerd.

AIVD

Tast vertrouwen aan

Na het Haga-debacle vind ik dat de AIVD geen waarschuwingen meer moet kunnen verspreiden zonder inhoudelijke uitleg. Nietszeggende waarschuwingen gaan anders een eigen leven leiden en er ontstaan allemaal speculaties. De AIVD schaadt hiermee ook zichzelf: bij de volgende waarschuwing zal de geloofwaardigheid immers afnemen.

Reisinformatie

Denk aan de doven

Oorspronkelijk waren de schermen met reisinformatie in de trein voor doven en slechthorenden bedoeld (Hou treincoupé vrij van prikkelpotpourri, 8/8). Het leuke is dat horende reizigers ervan meeprofiteren. Ik ben doof en heb jarenlang problemen gehad met omroepberichten. Ik hoorde immers niet dat er iets werd omgeroepen. Digitale borden zijn dus zeer belangrijk! Nu hoor ik dankzij een elektronisch implantaat stukken van het omroepbericht, soms hoor ik het zelfs helemaal. Het scherm behoudt nog altijd zijn functie voor een snelle check van de tijd, voor informatie over vertragingen en spoorwijzigingen. Toch heeft auteur Willem Smit een punt: de balans tussen functionele reisinformatie en reclame schoot de laatste tijd door. Het gaf onrust.

via nrc.nlPrivacy

Een onbezongen held

In Iemand moet grens van privacy trekken (12/8) wordt beschreven hoe Michiel Jonker een dappere eenzame strijd voert tegen dataverzameling. Mijnheer Jonker doet eigenlijk precies wat de rest nalaat. Waar we al moe van worden als we eraan denken, voordat we weer overgaan tot de orde van de dag?