Verbod

Frankrijk verbiedt nu al pulsvissen

Frankrijk heeft de pulsvisserij nu al verboden in haar territoriale wateren. Dat maakte het Franse ministerie van Landbouw woensdag bekend.

De Franse autoriteiten lopen met de maatregel vooruit op een Europees totaalverbod op pulsvissen. Dat moet per 1 juli 2021 van kracht worden. Die maatregel, die in april definitief werd, wordt gezien als een klap voor Nederlandse vissers, die veel hebben geïnvesteerd in de techniek.

Bij pulsvisserij worden vissen met stroomstootjes opgeschrikt en zo het net in gedreven. Die techniek is op meerdere plaatsen in de wereld verboden, maar heeft volgens voorstanders veel voordelen. Zij wijzen op een lager brandstofgebruik op vissersboten, minder bijvangst en minder belasting van de bodem.

Franse vissers klagen al langer over de pulsvisserij. Zij vinden dat sprake is van oneerlijke concurrentie door Nederlanders die de techniek gebruiken. De Franse milieuorganisatie Bloom streed fel en succesvol tegen wat zij het „elektrocuteren” van vissen noemde. Puls zou volgens tegenstanders daarnaast leiden tot overbevissing.

Van pulsvissers die moeten stoppen is de verwachting dat ze terugkeren naar de boomkorvisserij, waarbij ze met zware kettingen over de zeebodem slepen om vissen te vangen. (ANP/AFP)