Trump stuurt aan op ontmoeting Xi om te praten over onlusten Hongkong

Trump zegt op Twitter dat hij pas een nieuw handelsakkoord wil sluiten met China, als het land zorgt voor een humane oplossing voor de onlusten in Hongkong.

Demonstranten in de wijk Sham Shui Po in Hongkong beschermen zich tegen traangas.
Demonstranten in de wijk Sham Shui Po in Hongkong beschermen zich tegen traangas. Foto Tyrone Siu/Reuters

De Amerikaanse president Trump heeft donderdag via Twitter aangestuurd op een persoonlijke ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. Trump wil dat China eerst voor een „vreedzame oplossing” voor de onlusten in Hongkong zorgt, voordat hij verder praat over een handelsdeal tussen VS en China. In Hongkong zijn inmiddels al tien weken demonstraties bezig tegen de Chinese regering en haar invloed in Hongkong, een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek.

Trump richt zich in verschillende Twitterberichten tot Xi. „Ik ken president Xi van China erg goed. Hij is een groot leider, die veel respect krijgt van zijn volk. Ik heb geen enkele twijfel dat president Xi snel en op een humane manier een oplossing zoekt voor het Hongkong-probleem. Persoonlijke ontmoeting?” schrijft Trump. Democratische en Republikeinse Congresleden hadden Trump eerder opgeroepen om zich harder op te stellen naar China.

Verder schreef Trump dat hij pas een nieuw handelsakkoord met China wil sluiten, als dat land de spanning in Hongkong op een nette manier heeft opgelost.

Militaire voertuigen in Shenzhen

Op satellietbeelden was woensdag te zien dat China tientallen militaire voertuigen heeft verzameld in Shenzhen, een stad vlakbij Hongkong. Dit zou kunnen duiden op militair ingrijpen in Hongkong door de Chinese regering. Trump zei toen op Twitter dat iedereen „kalm en veilig” moest blijven.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I know President Xi of China very well. He is a great leader who very much has the respect of his people. He is also a good man in a “tough business.” I have ZERO doubt that if President Xi wants to quickly and humanely solve the Hong Kong problem, he can do it. Personal meeting?
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ..deferral to December. It actually helps China more than us, but will be reciprocated. Millions of jobs are being lost in China to other non-Tariffed countries. Thousands of companies are leaving. Of course China wants to make a deal. Let them work humanely with Hong Kong first!