Maak een zwaan in de spoedcursus handdoekorigami

Het kunstje Leer een kunstje. Niet nuttig, maar het maakt wel indruk. Zoals handdoekorigami.

1. Van de allereerste handdoekorigami die ik ooit in een hotelkamer aantrof – in Goa – heb ik nog een foto in een pre-digitaal album: twee zwanen, schuin tegenover elkaar op het tweepersoonsbed geplaatst, met daartussenin een hart met een pijl erdoor, ook gemaakt van handdoeken. Ik was met een vriendin op vakantie, niet een geliefde, maar evengoed werd ik raakte door wat ik ervoer als een zeer attent gebaar.

Nou ja, attent – een zwaan vouwen blijkt bijna net zo gemakkelijk als een handdoek recht opvouwen. Ideaal om indruk mee te maken op al dan niet betalende huisgasten of, in mijn geval, op de verkering („Koddig, hoor”) of een van een vakantie terugkerende tiener („Het lijkt gvd wel of ik wéér in een hotel ben”). Zorg wel voor handdoeken die niet al te dik en stug zijn, zeker als ze niet formaat badhanddoek zijn.

2. Vouw een handdoek dubbel, zodat je precies weet waar het midden is. Maak de handdoek weer open, en onthoud het punt middenboven, of houd het met een duim vast. Sla nu rechtsboven een langwerpige punt om en rol de handdoek in tot de hele rechterkant is ingerold, en doe dat ook links. De handdoek heeft nu de vorm van een langgerekte driehoek. Draai de handdoek om, en zet iets meer dan de helft rechtop, en laat daar weer een deel van naar voren vallen en zie, de zwaan staat. Voor eventuele vleugels vouw je een kleine handdoek over de breedte in een harmonica. Vrouw dubbel en drapeer over de rug van de zwaan. De langere uitsteeksels van het lijfje kunnen eventueel onder de vleugels worden gevouwen.

3. Voor wie wat extra liefde wil geven: maak een tweede zwaan en zet de neuzen tegen elkaar – dan ontstaat vanzelf een hart. Een los hart maken is ook een kunstje van niks. Begin net zoals bij de zwaan, maar laat nu een beetje ruimte tussen de beide rollen. Vouw de rollen, die iets boven de rest van de handdoek uitstelen allebei in een boogje. Wie het nog doller wil, kan bijvoorbeeld nog een lotusbloem of een olifant toevoegen aan het repertoire, maar daarvoor verwijs ik graag naar Youtube, waar een heel leger aan enthousiaste vloggers klaar staat om de fijne kneepjes van de handdoekoregami uit te leggen.