Israël ontzegt Amerikaanse Congresleden toegang na advies Trump

De Democratische Congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib mogen Israël niet in. Volgens Trump „haten” de twee vrouwen „alle joden”.

De Congresleden Ilhan Omar (links) en Rashida Tlaib, in februari van dit jaar.
De Congresleden Ilhan Omar (links) en Rashida Tlaib, in februari van dit jaar. Foto J. Scott Applewhite/AP

Israël ontzegt twee vrouwelijke Amerikaanse Congresleden van de Democratische Partij de toegang tot het land, kort na een oproep van de Amerikaanse president Donald Trump om ze te weren. Dat melden internationale persbureaus donderdag. Het gaat om twee vrouwen over wie Trump zich eerder racistisch heeft uitgelaten, Ilhan Omar en Rashida Tlaib, die dit weekend het land zouden bezoeken. Ze wilden onder meer naar de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een reactie gezegd dat Israël het Amerikaanse Congres respecteert, maar dat het bezoek van Omar en Tlaib bedoeld was om Israël „te schaden”. Tlaib, die geboren is in de Verenigde Staten maar van Palestijnse afkomst is, mag mogelijk wel haar familie op de Westelijke Jordaanoever bezoeken op humanitaire gronden als ze een formeel verzoek indient. Tlaibs ouders emigreerden vanuit Palestina naar de VS.

Er gingen al langer geruchten dat de twee Democraten, die bekendstaan als critici van Israël, geweerd zouden worden. In het verleden hebben ze hun steun uitgesproken voor de Palestijnse zaak en de BDS-beweging. Die roept op tot het boycotten en instellen van sancties tegen de staat Israël vanwege de bezetting van Palestijns gebied. Sinds 2017 is er een wet van kracht in het land waardoor BDS-aanhangers geweerd kunnen worden aan de grens.

Trump adviseerde Israël donderdag per tweet om Omar en Tlaib niet toe te laten tot het land. Volgens Trump zou dat van „grote zwakheid” getuigen. „Ze haten Israël en alle Joden en er is niets dat hen op andere gedachten kan brengen. [...] Ze zijn een schande.” Omar verhuisde als kind vanuit Somalië naar de VS en is het eerste Congreslid met een hoofddoek. Tlaib is geboren in Detroit, Michigan. De twee zijn de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump It would show great weakness if Israel allowed Rep. Omar and Rep.Tlaib to visit. They hate Israel & all Jewish people, & there is nothing that can be said or done to change their minds. Minnesota and Michigan will have a hard time putting them back in office. They are a disgrace!

Sinds hun aantreden in januari hebben de twee hun kritiek op de behandeling van de Palestijnen door Israël, en op de traditioneel onvoorwaardelijke steun van de VS aan Israël, niet onder stoelen of banken gestoken. Dit maakte hen tot mikpunt van Trump en de Republikeinen. Omar is niet alleen door hen, maar ook door Democratische partijgenoten beschuldigd van antisemitisme. Dit voorjaar bood zij excuses aan na een tweet die op het stereotype van de geldbeluste Jood leek te zinspelen.

Progressief viertal

Tlaib en Omar horen bij een viertal progressieve vrouwen van kleur binnen de Democratische Partij in de VS – ook wel The Squad genoemd – waar ook Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley deel van uitmaken. Vorige maand nog zei Trump dat de vrouwen beter terug naar hun „eigen kapotte landen” konden gaan. Deze racistische tweet kwam hem op veel kritiek te staan. Nu gaat Trump opnieuw de strijd aan door twee van hen van antisemitisme te beschuldigen.

Twitter avatar RashidaTlaib Rashida Tlaib This woman right here is my sity. She deserves to live in peace & with human dignity. I am who I am because of her. The decision by Israel to bar her granddaughter, a U.S. Congresswoman, is a sign of weakness b/c the truth of what is happening to Palestinians is frightening. https://t.co/GGcFLiH9N3

De Amerikaanse president zou eerder al druk op Israël hebben uitgeoefend om de twee Democraten te weren. Maar vorige maand zei de Israëlische ambassadeur in de VS, Ron Dermer, nog dat Israël geen Congresleden zou weigeren. Deze donderdag verzond Trump zijn tweet terwijl de Israëlische premier Netanyahu overleg voerde over de kwestie. Het Israëlische besluit kwam een half uur daarna naar buiten.

Dat een Amerikaanse president erop aandringt dat een ander land Congresleden toegang weigert, is voor zover bekend nooit eerder gebeurd. Dat Trump bij zijn strijd tegen Democratische tegenstanders een beroep doet op landen met leiders die hij als zijn geestverwant beschouwt is echter niet de eerste keer: tijdens zijn campagne riep hij Rusland op gehackte e-mails van Hillary Clinton te publiceren.

The New York Times spreekt van „een buitengewone stap om een bevriende natie te beïnvloeden en politieke tegenstanders thuis te straffen”. De krant noemt Trumps acties „een van de meest uitgesproken schendingen van democratische normen sinds zijn aantreden in januari 2017”.

In Israël werd aanvankelijk getwijfeld over het weren van de Congresleden, omdat het de relatie met Democratische Partij in de VS zou kunnen schaden. Daar waarschuwden verschillende Israëlische diplomaten in ieder geval voor. „Iedereen begrijpt dat de Democraten op een bepaald moment weer aan de macht zullen komen, en dit zal een beslissing zijn die de partij niet snel zal vergeten”, aldus een diplomaat tegen de Israëlische krant Haaretz.

Herverkiezing

Ondertussen maken Trump en Netanyahu zich elk in eigen land op voor verkiezingen. Netanyahu, wiens Likud-partij bij de parlementsverkiezingen in april de grootste werd, benadrukte in de verkiezingscampagne zijn nauwe banden met Trump. De relatie met de VS is van groot belang voor Israël en de herverkiezing van Netanyahu. Het lukte de Israëlische premier niet om een meerderheidscoalitie te vormen, waardoor er in mei nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven. Waarschijnlijk vinden die plaats op 17 september.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Representatives Omar and Tlaib are the face of the Democrat Party, and they HATE Israel!

Ook Trump richt zich nu al op zijn herverkiezingen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Zijn felle kritiek op de leden van The Squad kan gezien worden als een strategie om de Democraten in een kwaad daglicht te stellen en verdeeldheid te zaaien binnen de partij. De beschuldigingen die Trump deze donderdag deed aan het adres van Omar en Tlaib kunnen in datzelfde licht worden gezien.