Iraanse olietanker Grace 1 mag na 43 dagen doorvaren

De Iraanse olietanker Grace-1 werd op 4 juli door Gibraltar geconfisqueerd. De VS wilden het schip langer vasthouden.

De Iraanse olietanker Grace-1 werd op 4 juli voor de kust van Gibraltar geconfisqueerd.
De Iraanse olietanker Grace-1 werd op 4 juli voor de kust van Gibraltar geconfisqueerd. Foto Marcos Moreno/AP

De Iraanse olietanker Grace 1, die sinds 4 juli voor de kust van Gibraltar wordt vastgehouden, mag doorvaren. Dat heeft het hof van Gibraltar donderdag bepaald, meldt persbureau AP. Het Amerikaanse ministerie van Justitie had eerder op de dag de Gibraltarese autoriteiten verzocht de olietanker langer vast te houden.

De Grace 1 zou donderdag, nadat 43 dagen geleden door Gibraltar beslag werd gelegd op het schip, worden vrijgegeven. Vanwege het Amerikaanse verzoek moest het hof van Gibraltar echter de beslissing heroverwegen. Dat deed het in een speciale hoorzitting.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif reageerde donderdag via Twitter op het verzoek van de Verenigde Staten. Hij zei dat de VS „hun doel om ons eigendom op zee te stelen niet hebben bereikt met economisch terrorisme”, en noemde de aanhouding van het schip „piraterij”.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken liet kort voor de uitspraak al via Twitter weten dat de 24 Indiase bemanningsleden van de in totaal 28 bemanningsleden van de Grace 1 zouden worden vrijgelaten. De Britse omroep BBC meldt ook dat een woordvoerder van de regering van Gibraltar bevestigt dat de politieprocedure tegen vier van de bemanningsleden, waaronder de Indiase kapitein, is beëindigd.

Ruwe olie

De Grace 1, die Iraanse olie vervoert, werd op 4 juli tegengehouden door de Britse Royal Marines. Het schip zou met een lading ruwe olie op weg zijn geweest naar een Syrische raffinaderij. Daarmee zou het EU-embargo op handel in olie met Syrië zijn overtreden. Volgens de Gibraltarese autoriteiten was de olie op het schip niet bedoeld voor een locatie waarvoor het embargo gold, meldt Reuters.

Kort nadat het hof van Gibraltar midden juli had besloten de Grace-1 nog minimaal dertig dagen vast te houden, werd een Britse olietanker in de Straat van Hormuz ingenomen door Iran. De Iraanse Revolutionaire Garde confisqueerde het schip Stena Impero, vanwege het „niet naleven van de zeevaartwetgeving”.

De zee-engte die toegang biedt tot de Perzische Golf is sinds dit voorjaar het toneel van schermutselingen. In mei en juni raakten een aantal tankers beschadigd bij aanslagen. De VS zeggen zeker te weten dat Iran daar verantwoordelijk voor is. Iran ontkent. De VS hebben schepen, vliegtuigen en manschappen naar het gebied gestuurd en stellen een internationale coalitie samen die met marineschepen de koopvaardij in het gebied moet beschermen. De VS hebben ook Nederland gevraagd om aan zo’n missie deel te nemen.