India wil veilig tennissen in Pakistan

Tennis De Indiase tennisbond twijfelt of het veilig is om de Davis-Cupploeg af te laten reizen naar Pakistan. De spanningen zijn groot.

Mahesh Bhupathi (rechts), aanvoerder van de Indiase tennisploeg, maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn team.
Mahesh Bhupathi (rechts), aanvoerder van de Indiase tennisploeg, maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn team. Foto EPA

De tennissers van het Davis Cup-team van India willen dat hun veiligheid wordt gegarandeerd voordat zij volgende maand afreizen voor hun duel in en tegen Pakistan. Dat zei de Indiase aanvoerder Mahesh Bhupathi woensdag tegen persbureau Reuters. India zou voor het eerst in 55 jaar een tennisduel in Pakistan spelen, juist nu de spanningen rond Kashmir hoog zijn opgelopen.

De ontmoeting in het landentoernooi staat gepland op 14 en 15 september in Islamabad. De beslissing naar Pakistan te reizen werd eind juli genomen, kort voordat het Indiase parlement de autonome status van de betwiste deelstaat Kashmir introk. India en Pakistan strijden al sinds de onafhankelijkheid van beide landen van de Britten, in 1947, om de heerschappij over Kashmir. Als reactie op het intrekken van de autonomie schortte Pakistan de handel met India op. Ook werd de Indiase ambassadeur in Islamabad het land uitgezet.

Veiligheidsplan

India heeft de Internationale Tennisfederatie (ITF) deze week voor de tweede keer verzocht het duel op neutraal terrein te spelen of uit te stellen. Tegenover Reuters zei de ITF dinsdag dat ze „tevreden is met het huidige veiligheidsplan in Islamabad”.

In samenspraak met onafhankelijke veiligheidsexperts concludeerde de ITF dat het veiligheidsrisico in Pakistan niet is veranderd door de situatie in Kashmir. De Indiase bond heeft de ITF nu onder meer gevraagd om de veiligheidsrapporten van de situatie in Islamabad met hen te delen. Volgens de Indiase bond is er „een onderliggende spanning die misschien niet in overweging is genomen” door de ITF.

In 2009 werd in Pakistan de nationale cricketploeg van Sri Lanka op weg naar het stadion onder vuur genomen door opstandelingen. Daarbij kwamen acht mensen om het leven en raakten verschillende spelers gewond.

Land werd gemeden

Dat bloedbad betekende feitelijk het einde van internationale sport op Pakistaans grondgebied. Op dat moment meden veel buitenlandse sportploegen het land al om de aanhoudende gewelddadigheden.

De nationale teams van Pakistan spelen hierdoor nauwelijks in eigen land. Zo speelt de cricketploeg zijn thuisduels in de Verenigde Arabische Emiraten. Ook thuiswedstrijden in de Davis Cup moest Pakistan om veiligheidsredenen op neutraal terrein organiseren. In 2017 speelden de Pakistaanse tennissers voor het eerst in twaalf jaar weer in eigen land. In datzelfde jaar werd Hongkong door de ITF beboet en bestraft met degradatie omdat diens tennisploeg weigerde naar Pakistan te reizen.

Als Pakistan en India volgende maand daadwerkelijk in Pakistan tennissen, is dat voor het eerst sinds 1964. Andersom reisde de tennisploeg van Pakistan in 2006 voor het laatst af naar India. De Indiase cricketploeg speelde in 2007 voor het laatst op Pakistaanse bodem.