‘Humane oplossing’

Trump wil Xi ontmoeten over onlusten Hongkong

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag via Twitter aangestuurd op een persoonlijke ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. Trump wil dat China eerst zorgt voor een „vreedzame oplossing” voor de onlusten in Hongkong, voordat hij verder praat over een handelsdeal tussen VS en China.

In Hongkong wordt al weken gedemonstreerd tegen een wet die het mogelijk moest maken om gevangenen uit te leveren aan China. De wet is inmiddels teruggetrokken, maar de betogers eisen nu verdergaande democratisering.

„Ik ken president Xi van China erg goed. Hij is een groot leider, die veel respect krijgt van zijn volk”, schrijft Trump in een reeks Twitterberichten. „Ik heb geen enkele twijfel dat president Xi snel en op een humane manier een oplossing zoekt voor het Hongkong-probleem. Persoonlijke ontmoeting?”

Democratische en Republikeinse Congresleden hadden Trump eerder opgeroepen om zich harder op te stellen tegenover China. Trump schrijft dat hij pas een nieuw handelsakkoord met China wil sluiten, als de spanning in Hongkong op een nette manier is opgelost.

Op satellietbeelden was woensdag te zien dat China tientallen militaire voertuigen heeft verzameld in Shenzhen, een stad vlakbij Hongkong. Dit zou kunnen duiden op militair ingrijpen. (AP, Reuters)