Feyenoord, AZ en PSV naar play-offs Europa League

De meeste doelpunten vielen donderdagavond bij AZ, die noodgedwongen in het stadion van Den Haag speelde.

PSV bereikt de play-offs zonder doelpunten tijdens de return.
PSV bereikt de play-offs zonder doelpunten tijdens de return. Foto VI Images/ANP

Feyenoord, AZ en PSV hebben zich donderdagavond geplaatst voor de play-offs van de Europa League. In drie zeer verschillende wedstrijden schakelden de Nederlandse clubs Dinamo Tbilisi, FC Marioepol en FK Haugesund uit. De meeste doelpunten vielen bij AZ, die noodgedwongen in het stadion van Den Haag speelde.

Feyenoord beet donderdag het spits af met de wedstrijd tegen Dinamo Tbilisi. Door een fout van Jan-Arie van der Heijden kon Levan Sjengelia Dinamo Tbilisi in de 52ste minuut op voorsprong brengen (1-0). In het vrijwel lege stadion bracht Eric Botteghin vijf minuten later de gelijkmaker op zijn naam. De return in Georgië eindigde in 1-1 wat na de 4-0 van vorige week voldoende is om Feyenoord naar de play-offs te brengen.

Door een straf van de tuchtcommissie van de UEFA mochten er donderdag geen fans van Dinamo naar binnen. Feyenoord daarentegen werd gesteund door ongeveer honderdveertig fans. Zij hadden al tickets aangeschaft voordat de UEFA het vonnis uitsprak.

Vier doelpunten AZ

Later op de avond speelde AZ tegen de Oekraïense club FC Marioepol in het stadion van ADO Den Haag. Met vier doelpunten wist de Alkmaarse club zich met gemak te plaatsen voor de play-offs. Met een treffer en twee assists was Calvin Stengs de gevierde man bij AZ.

Lees ook: Voetballes achter het IJzeren Gordijn

Ook PSV is nog één ronde verwijderd van het hoofdtoernooi van de Europa League. De Eindhovenaren schakelden FK Haugesund uit met een gelijkspel (0-0). In de slotfase ontsnapte PSV tot twee keer toe aan een doelpunt tegen, waardoor de Eindhovenaren ternauwernood de play-offs bereiken. Vorige week won PSV met 0-1 in Noorwegen. (ANP/NRC)