Canada

Etisch toezichthouder berispt premier Trudeau

De Canadese premier Justin Trudeau is zijn boekje te buiten gegaan door zijn voormalige minister van Justitie onder druk te zetten om te voorkomen dat een bouwbedrijf zou worden vervolgd wegens corruptie. Dat heeft de Canadese ethisch toezichthouder geoordeeld in een rapport dat woensdag is gepubliceerd.

Trudeau, die begin dit jaar ernstig in opspraak raakte door de kwestie, heeft de bevindingen van het onafhankelijke onderzoek aanvaard, maar geweigerd om excuses aan te bieden. Volgens hem handelde hij in het belang van Canadese banen. Niettemin brengt de kwestie zijn kansen op herverkiezing in gevaar bij de parlementsverkiezingen in oktober.

De zaak kwam in februari aan het licht na het ontslag van de voormalige minister van Justitie, Jody Wilson-Raybould. Zij verklaarde door medewerkers van Trudeau onder druk te zijn gezet om bouwbedrijf SNC Lavalin een juridisch akkoord te bieden naar aanleiding van beschuldigingen van corrupte praktijken in Libië. Een topambtenaar en een vooraanstaande politieke medewerker van Trudeau stapten op naar aanleiding van het schandaal, dat het vooruitstrevende imago van de regering-Trudeau ernstig aantastte.