Burgemeester Amsterdam

Korpschef: geen sprake van doofpot in zaak-Halsema

De korpschef van de politie-eenheid Amsterdam, hoofdcommissaris Frank Paauw, roept zijn agenten op zich te melden als ze menen dat politie en justitie een doofpot hanteren in de zaak van de vorige maand opgepakte 15-jarige zoon van burgemeester Femke Halsema. Dat schrijft Paauw in een mail aan al zijn agenten. Halsema’s zoon werd opgepakt met een nepwapen nadat hij een verlaten woonboot had betreden. De Telegraaf maakte woensdag gewag van anonieme agenten die zich zouden beklagen over een doofpot. Paauw zegt zich „pertinent niet te herkennen” in het beeld dat de krant schetst. „Vanaf het eerste moment ben ik op de hoogte gesteld van deze zaak; een zaak waarmee we niet anders zijn omgegaan dan andere, vergelijkbare zaken waarbij minderjarigen betrokken zijn.”

Adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas van De Telegraaf wijst de kritiek op de berichtgeving van de hand. Volgens hem heeft zijn krant „gewoon een nieuwsfeit” gemeld. Volgens De Haas krijgt de krant nu als boodschapper de schuld. „Als zoon van de burgemeester woon je ook in een glazen huis”, zegt hij. „Deal with it. Dat hoort er allemaal bij.” (NRC)

Opinie pagina 18-19