Aanhouding

Eigenaar bergingsbedrijf Koole weer vrij in Nederland

Oprichter en eigenaar Paul Koole van het Nederlandse sloop- en bergingsbedrijf Koole Contractors is vrijgelaten uit de gevangenis in Italië en woensdag naar Nederland gereisd. Volgens een signalering van Interpol wordt Koole (55) verdacht van verduistering in Nigeria, waar hij een vennootschap heeft. Toen hij begin juli in Italië was voor werk, werd hij daar opgepakt.

Dat Koole nu naar Nederland kan reizen, is omdat de termijn waarbinnen Nigeria een uitleveringsverzoek aan Italië kan doen, is verstreken. Nigeria heeft zo’n verzoek niet gedaan, laat de advocaat van Koole, Niels van der Laan, weten. En omdat Nederland geen uitleveringsverdrag met Nigeria heeft, wordt Koole in Nederland niet gearresteerd.

Koole’s compagnon in Nigeria, waarmee hij in onmin leefde, zou de beschuldigingen over mogelijk oneigenlijke betalingen hebben geuit. Waar die precies op slaan is volgens Van der Laan onduidelijk. Het is hem de afgelopen weken niet gelukt om het aanhoudingsbevel of de onderbouwing van de Interpolsignalering in Nigeria te bemachtigen, zegt hij. „Koole is strijdvaardig en wil nu de onderste steen boven krijgen.” Koole verdenkt zijn zakenpartner ervan hem opzettelijk te willen beschadigen.