Voorwaardelijke celstraf in Zweden voor rapper A$AP Rocky

De Zweedse justitie had zes maanden cel tegen de Amerikaanse rapper geëist voor zijn rol bij een vechtpartij in Stockholm.

A$AP Rocky tijdens een optreden vier jaar geleden in Zwitserland.
A$AP Rocky tijdens een optreden vier jaar geleden in Zwitserland. Foto Laurent Gilieron/EPA

De populaire Amerikaanse rapper A$AP Rocky heeft in Zweden een voorwaardelijke celstraf gekregen voor het mishandelen van een 19-jarige jongen. Twee leden van A$AP Rockys entourage, die ook betrokken waren bij de vechtpartij, werden door een rechtbank in Stockholm eveneens veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen, melden lokale media. Mayers beriep zich op zelfverdediging, maar volgens de rechtbank is daar geen sprake van.

De drie hoeven door de voorwaardelijke celstraf niet de cel in, behalve als ze in het land nog eens over de schreef gaan. Wel moeten de drie een schadevergoeding van 12.500 Zweedse kroon (zo’n 1.200 euro) betalen aan het slachtoffer.

Tegen de 30-jarige rapper, die in het echt Rakim Mayers heet, was door de Zweedse justitie zes maanden cel geëist. Twee weken geleden bepaalde de rechtbank dat hij de uitspraak in vrijheid mocht afwachten. Mayers, die uit Harlem in New York komt, en de twee andere verdachten reisden daarna terug naar de Verenigde Staten.

De rapper zat een maand lang vast in Zweden nadat hij eind juni werd aangehouden vanwege een vechtpartij op straat in de Zweedse hoofdstad. Op videobeelden is te zien hoe de rapper en zijn vrienden ruziemaken met twee jongemannen. Mayers zegt dat het duo hen lastigviel. De drie gooiden vervolgens een van de jongens op de grond en schopten en sloegen hem.

De zaak trekt veel aandacht. Rocky is een van de populairste Amerikaanse rappers van dit moment. Zelfs president Donald Trump bemoeide zich met de zaak door zich openlijk af te vragen of het Zweedse rechtssysteem wel deugt. Ook belde hij met de Zweedse premier Stefan Löfven, die Trump vervolgens liet weten dat hij niet over de zaak gaat omdat Zweden een rechtsstaat is waarin de rechtspraak onafhankelijk is.