Verzekeraars coulant voor oudere met verlopen rijbewijs

Verkeer Verzekeraars betrachten soepelheid voor 75-plussers waarvan het rijbewijs is verlopen door problemen bij het CBR.

Foto Roel Burgler

75-plussers van wie het rijbewijs is verlopen door de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kunnen toch blijven rijden. Autoverzekeraars bieden een coulanceregeling, blijkt uit een rondgang. Dat betekent dat eventuele schade wel wordt vergoed. Normaal gesproken is er geen dekking voor bestuurders met een verlopen rijbewijs.

De verzekeraars willen niet dat hun klanten de dupe worden van wachttijden bij het CBR. Voorwaarde is dat de 75-plusser tijdig verlenging van het rijbewijs heeft aangevraagd. De coulanceregeling geldt niet voor chronisch zieken of mensen met een handicap.

Vorige maand vroeg de Consumentenbond de verzekeraars om een coulanceregeling. De Consumentenbond kreeg signalen dat 75-plussers die op goedkeuring van het CBR wachtten met een verlopen rijbewijs de weg op gingen. „De financiële gevolgen die dat kan hebben bij schade of een ongeluk zijn groot”, zegt de woordvoerder van de Consumentenbond. „Vandaar dat we verzekeraars hebben gevraagd coulant te zijn.”

Vrijwel alle verzekeraars bieden die coulance, zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. „Sommigen deden dat al voor de oproep van de Consumentenbond.” Hij kan geen totaaloverzicht van ‘coulante verzekeraars’ geven. Van Elferen: „Er zijn meer dan tachtig autoverzekeraars. Er kan altijd één zijn die niet meedoet.” Klanten moeten zelf bij hun verzekeringsagent informeren.

Lees ook het achtergrondverhaal: Wie chronisch ziek of oud is, kan lang wachten op een nieuw rijbewijs

Wel strafbaar feit

Ook al dekt de verzekering schade, het rijden met een verlopen rijbewijs blijft een strafbaar feit. Als de bestuurder staande wordt gehouden door de politie, dan is er sprake van een wetsovertreding en handhaaft de politie. Het CBR blijft daarom bij het advies om niet niet zonder geldig rijbewijs te rijden.

„Standaard geldt de regel dat als je geen geldig rijbewijs hebt er ook geen verzekeringsdekking is”, zegt Bas Kuik van Nationale Nederlanden. „Maar als 75-plussers tijdig verlenging van hun rijbewijs hebben aangevraagd, er geen medische complicaties te verwachten zijn en zich bij ons melden, wordt er coulance toegepast”. Nationale Nederlanden verzekerde de 75-plus-klanten al maanden voor de oproep van de Consumentenbond.

De ANWB besloot tot een coulanceregeling na de oproep van de Consumentenbond. Woordvoerder Markus van Tol: „Het probleem is groot, we krijgen veel mailtjes en telefoontjes. De wachtlijsten zorgen voor een hoop ellende.”

De coulance van verzekeraars is in afwachting van een tijdelijke regeling die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) wil invoeren, waarbij 75-plussers een jaar langer met een verlopen rijbewijs kunnen doorrijden. De Tweede Kamer moet nog instemmen, op z’n vroegst gebeurt dat in december.