Tienduizenden kippen omgekomen bij grote brand Friesland

Bij een grote brand op een agrarisch bedrijf in het Friese dorp Niawier zijn tienduizenden kippen omgekomen. Twee van de drie stallen zijn volledig verwoest.

Twee van de drie stallen op het terrein zijn volledig verwoest.
Twee van de drie stallen op het terrein zijn volledig verwoest. Foto ANP

Op een agrarisch bedrijf met tienduizenden kippen in het Friese dorp Niawier is woensdagochtend een grote brand uitgebroken. Daarbij zijn volgens de brandweer ongeveer 44.000 kippen omgekomen. Er waren geen mensen aanwezig in de stallen toen de brand uitbrak.

Op het terrein van het agrarisch bedrijf staan drie stallen van tachtig bij twintig meter met zo’n 21.000 kippen per stal. De brandweer kreeg woensdagochtend rond 07.30 uur een melding van een uitslaande brand in de middelste stal. Twee van de drie stallen zijn volledig verwoest, de kippen in die stallen hebben de brand niet overleefd. Ook de derde stal heeft brandschade opgelopen. Volgens de brandweer bleven de kippen in deze stal ongedeerd. Rond 09.45 uur werd het sein brand meester afgegeven.

Op beelden is te zien dat de brand voor veel rookontwikkeling zorgde. De brandweer meldt dat er geen asbest is verwerkt in de stallen.

Brandveiligheid

Vorig jaar presenteerden veehouders, brandweer, verzekeraars, Dierenbescherming en het Rijk een actieplan om de brandveiligheid van veestallen te verbeteren. In dat plan wordt, anders dan eerdere jaren, ook meer aandacht besteed aan bestaande stallen, die vaak afbranden. Sinds 2014 gelden er al strengere eisen voor de bouw van nieuwe stallen.

In 2018 kwamen ruim 122.000 dieren om bij stalbranden, blijkt uit cijfers van Wakker Dier. In de meeste gevallen ging het daarbij om kippen. In februari kwamen 2.500 varkens om het leven bij een brand op een boerderij in het Brabantse Biezenmortel.

Correctie (14 augustus 2019): In een eerdere versie van dit bericht werd per abuis gemeld dat de stallen acht bij twintig meter zijn. Dit moet tachtig bij twintig meter zijn en is hierboven aangepast.