Thuiskok

Varkensschouder, druiven

In de heuvels ten oosten van de Apennijnen in Molise groeit de tintilia-druif, een rode druivensoort waarmee auteur Katie Parla dit gerecht het liefst maakt. Er wordt wijn of jam mee gemaakt, of stoofpotten zoals deze.

Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoge kookstand. Voeg als de olie gaat glinsteren het varkensvlees toe, zo nodig in porties, en braad het zeven à acht minuten tot het rondom bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het op een bord opzij.

Temper de kookstand. Doe de knoflook in de pan en bak hem in circa vijf minuten net goudbruin. Schenk de wijn erbij, zet de kookstand iets hoger en schraap de bruine bakrestjes van de bodem van de pan. Voeg na circa twee minuten, als het alcoholaroma is verdwenen en de wijn bijna is verdampt, de laurierblaadjes toe. Doe het vlees terug in de pan. Schenk er zoveel bouillon bij dat het vlees grotendeels onderstaat en voeg wat zout toe.

Stoof het vlees circa 1,5 uur tot het zacht is als je er met een vork in prikt. Doe de druiven er na 1 uur en 15 minuten bij en stoof alles dan verder. Voeg als de saus te droog wordt iets meer bouillon toe (je hebt misschien niet alle bouillon nodig). Serveer het gerecht meteen.