In beeld

Opkomend wit nationalisme in de VS

Het bloedbad in de Amerikaanse stad El Paso, waarbij begin deze maand 22 mensen werden doodgeschoten, is volgens de politie aangericht door een man die een wit-nationalistisch anti-immigratiemanifest had gepubliceerd. Sinds de neonazidemonstraties in Charlottesville, twee jaar geleden, treedt het wit nationalisme in de Verenigde Staten in toenemende mate uit de schaduw. Aanhangers streven naar bredere acceptatie van extreem-rechts gedachtengoed. Ze vieren de geboortedag van Hitler en zetten hun eigen milities op. De beweging wordt hier in beeld gebracht door Reuters-fotograaf Jim Urquhart.
Leden van het ShieldWall Network, een wit-nationalistische groep, houden op 20 april 2019 een vaartocht om de geboortedag van Adolf Hitler te vieren, bij Russellville in Arkansas.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Courtney Calfy, de vrouw van Julian Calfy, helpt met het bereiden van het eten voor de viering van de geboortedag van Hitler door leden van het ShieldWall Network, bij Atkins in Arkansas op 20 april 2019.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Leden van het ShieldWall Network maken bij Atkins in Arkansas een hakenkruis om in brand te steken ter gelegenheid van de geboortedag van Hitler, op 20 april.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Leden van het ShieldWall Network met ballonnen met het gezicht van Hitler maken een handgebaar dat symbool staat voor de white-power-ideologie.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Leden van het ShieldWall Network verbranden een kruis en een hakenkruis tijdens een feest buiten Atkins, in Arkansas, op 9 maart 2019.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Chris Barker van de Loyal White Knights van de Ku Klux Klan in wat de groep omschrijft als zijn kerk, naast zijn huis in Yanceyville, North Carolina, in november 2017.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Een afbeelding van een lid van de Ku Klux Klan in een hangmat die bestaat uit de lichamen van twee gelynchte zwarte mannen, vastgebonden aan hun voeten, staat op een menukaart bij de Georgia Peach Oyster Bar in Draketown, in de staat Georgia, in februari.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Een afbeelding van oud-president Barack Obama met een Confederatievlag, door velen gezien als een symbool van racisme, in de Georgia Peach Oyster Bar in Draketown, Georgia, in februari.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Jeff Schoep, voormalig voorzitter van de Nationaal-socialistische Beweging, spreekt in november 2018 tijdens een bijeenkomst bij het parlement van de staat Arkansas in Little Rock.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Een bord met het nummer 1488 bovenaan een vlaggestok wordt gedragen door leden van de Nationaal-socialistische Beweging tijdens een bijeenkomst bij het parlement van Arkansas in Little Rock, in november 2018. Het nummer 1488 verwijst naar het motto van „veertien woorden” van sommige wit-nationalisten: "We moeten het bestaan van ons volk veiligstellen en een toekomst voor witte kinderen", in combinatie met 88, een code voor "Heil Hitler".
Foto Jim Urquhart / Reuters
Een vrouw zit op 8 juni in Detroit op de grond nadat ze opzij is geduwd door leden van de Nationaal-socialistische Beweging. Ze probeerde hen te blokkeren bij een demonstratie tijdens het festival Motor City Pride, een lhbt-evenement in de stad in Michigan.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Leden van de Loyal White Knights van de Ku Klux Klan (KKK) dragen fakkels tijdens een verbranding van kruizen bij Yanceyville in North Carolina in november 2017. De Loyal White Knights zijn een van de grootste groepen van de KKK in de VS, volgens de Anti-Defamation League, die extreme groepen volgt.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Leden van het ShieldWall Network brengen de nazigroet terwijl een kruis en een hakenkruis in brand staan tijdens een feest buiten Atkins, Arkansas, in maart.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Kinderstoelen in een gebouw van The Knights Party, een wit-nationalistische groep, nabij Harrison in Arkansas in maart. De groep opent een onderwijscentrum voor de kinderen van wit-nationalisten.
Foto Jim Urquhart / Reuters
John Carollo, een lid van het ShieldWall Network, aan de telefoon, tijdens de viering van de geboortedag van Hitler bij Atkins op 20 april. De groep opereert voornamelijk in Arkansas. Drie leden, onder wie Carollo, zijn onlangs in staat van beschuldiging gesteld wegens het in elkaar slaan van een homoseksuele man.
Foto Jim Urquhart / Reuters
Harry Hughes, een lid van de Nationaal-socialistische Beweging, op patrouille in de woestijn op zoek naar illegale immigranten ten zuiden van zijn woning in Maricopa, Arizona, op 8 juni 2018. Hughes wil een militie met mede-wit-nationalisten opzetten om de Amerikaanse zuidgrens te bewaken.
Foto Jim Urquhart / Reuters