Nucleair ongeluk 12 km van kust

Rusland Ongeluk waarbij vijf technici omkwamen gebeurde in Witte Zee op twaalf kilometer ten noorden van dorpje Njonoksa.

Het ongeluk vorige week donderdag met een Russische raketmotor waarbij radioactief materiaal vrijkwam, had waarschijnlijk plaats op een zeeplatform twaalf kilometer ten noorden van het dorpje Njonoksa.

Dat blijkt uit een analyse van NRC van de schokgolf van de explosie, het lokale weer en bewegingen van Russische schepen.

Njonoksa ligt aan de oever van de Witte Zee. De Russische marine heeft er een terrein ingericht voor het testen van kruisraketten,

Op donderdag 8 augustus explodeerde een Russische raketmotor. Vijf technici kwamen om bij het ongeluk. Een wolk radioactief materiaal bereikte diezelfde dag het stadje Severodvinsk. Experts zien in het ongeluk de bevestiging dat de Russen werken aan een experimentele, nucleair aangedreven kruisraket die Poetin vorig jaar heeft aangekondigd: de Boerevestnik.

Lees hier het achtergrondstuk: Explosie raket waarschijnlijk twaalf kilometer voor Russische kust

De Russische autoriteiten brachten tegenstrijdige berichten naar buiten over de aard en locatie van het ongeluk. Het Russische staatspersbureau TASS noemde een zeeplatform of ponton als plaats van het ongeluk, zonder te zeggen waar precies.

Alle door NRC geraadpleegde bronnen wijzen globaal naar dezelfde plek in de Witte Zee, ten noorden van Njonoksa.

Seismische stations in Scandinavië registreerden een aardschok met een kracht van 2 . Ze lokaliseren de bron van de schok ten noorden van Njonoksa, bevestigt ook het KNMI.

De radioactieve wolk bereikte drie uur na de explosie Severodvinsk, ten zuidoosten van Njonoksa. Dat klopt met een noordwestenwind en een stralingsbron op 50 à 60 kilometer van Severodvinsk, boven zee.

Tot slot laten gegevens van het automatische schipsidentificatie-systeem AIS zien dat het schip Serebrjanka, gespecialiseerd in het vervoer van splijtstof, kernafval en kruisraketten, op 7 augustus twaalf kilometer ten noorden van Njonoksa lag. Dat is een dag voor het ongeluk. Mogelijk lag het schip aangemeerd aan een zeeplatform. Op 9 augustus vertrok het schip richting Moermansk.

Wel een nucleaire wolk, maar geen nucleaire ramp pagina 4-5