‘Nederlandse vrouw in Spanje verkracht door drie mannen’

Volgens de Catalaanse krant Diari de Girona heeft een Nederlandse vrouw in Blanes aangifte gedaan tegen drie mannen wegens verkrachting.

In de Spaanse badplaats Blanes zou een Nederlandse vrouw aangifte hebben gedaan van een groepsverkrachting.
In de Spaanse badplaats Blanes zou een Nederlandse vrouw aangifte hebben gedaan van een groepsverkrachting. Foto iStock

Een Nederlandse vrouw heeft in de Spaanse badplaats Blanes aangifte gedaan tegen drie mannen wegens verkrachting. Dat meldt de Catalaanse krant Diari de Girona woensdag op basis van politiebronnen. De politie zou drie verdachten hebben gearresteerd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de aangifte tegenover NRC niet bevestigen.

De verkrachting zou afgelopen zondagochtend hebben plaatsgevonden. De vrouw van in de twintig wist volgens de Catalaanse krant uit een appartement te ontsnappen en werd door een buurman gedesoriënteerd op straat aangetroffen. Ze kon met hulp van de man de politie bellen en is vervolgens behandeld in het ziekenhuis.

Volgens de krant zijn twee van de verdachten 19 jaar oud, de derde zou 54 jaar zijn. Zij zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten. De drie wonen in Blanes en moesten hun paspoort inleveren. Ook mogen ze niet dichter dan vijfhonderd meter in de buurt van het slachtoffer komen.

Wetgeving

In Spanje woedt een hevige discussie over de wetgeving tegen seksueel geweld. Vorig jaar deed de Spaanse premier een voorstel om de verkrachtingswet flink aan te scherpen. Seks zonder expliciete voorafgaande toestemming (in de vorm van een ‘ja’) moest volgens de premier voortaan worden gezien als verkrachting.

Aanleiding was een verkrachtingszaak uit 2016 waarin vorig jaar vijf mannen werden veroordeeld. De rechter achtte de mannen schuldig aan seksueel misbruik, maar sprak ze vrij van verkrachting. In Spanje staat op seksueel misbruik een flink lagere straf dan voor verkrachting. Na het vonnis gingen Spanjaarden in groten getale de straat op om te demonstreren tegen de straf. Uiteindelijk kregen de mannen in juni van dit jaar een hogere celstraf opgelegd door het Spaanse Hooggerechtshof. In hoger beroep werden de mannen wel schuldig bevonden aan verkrachting.