Handel

VS stelt nieuwe tarieven op Chinese goederen uit

De Verenigde Staten gaan een reeks aangekondigde importtarieven op 300 miljard dollar aan Chinese goederen vertragen of zelfs schrappen. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer dinsdag aangekondigd. De heffing van 10 procent op onder meer Chinese smartphones, laptops en speelgoed gaat niet op 1 september, maar pas op 15 december in. Een aantal andere goederen is zelfs in zijn geheel van de lijst geschrapt.

Het nieuws had direct zijn uitwerking op de effectenbeurs in de Verenigde Staten, waar de Dow Jones omhoog schoot. De aankondiging van de extra importtarieven had eerder op de beurzen wereldwijd nog voor een daling gezorgd.

De VS en China spraken drie maanden geleden af dat China meer Amerikaanse landbouwproducten zou kopen, maar volgens de Amerikaanse president Donald Trump komt China die belofte nog altijd niet na. Dinsdag herhaalde hij via Twitter zijn onvrede daarover. Dat zijn regering nu toch uitzonderingen maakt, suggereert dat de president ondanks zijn harde toon goodwill probeert te creëren voor bij nieuwe onderhandelingen.

Over twee weken staan nieuwe gesprekken gepland. Of de uitkomst daarvan tot nieuw uitstel of zelfs afstel van de heffingen kan leiden, maakt de verklaring van dinsdag niet duidelijk. (NRC)