Bruto binnenlands product

Nederlandse economie handhaaft groei in tweede kwartaal, krimp in Duitsland

De Nederlandse economie is ook in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp) is volgens het CBS „een fractie minder gunstig” dan een kwartaal eerder, maar er is nog wel groei zichtbaar. Die groei is volgens het CBS met name te danken aan het handelssaldo, de investeringen en de consumptie door huishoudens.

Zowel het consumenten- als producentenvertrouwen nam in juli toe. Het is het 21ste kwartaal op rij dat de economie groeit, met uitzondering van het laatste kwartaal van 2015 – toen bleef het bbp gelijk.

Met name de investeringen in de bouw, vervoermiddelen en machines zijn gegroeid. Ook steeg de export van goederen en diensten met 3 procent. Dit is vooral te danken aan doorvoer van geïmporteerde producten, aangezien de uitvoer van Nederlandse producten afnam. Daarnaast signaleert het CBS dat de Nederlandse industrie voor de vierde maand achtereen minder produceert.

De Duitse economie kromp juist in het tweede kwartaal. Het bbp van de belangrijkste handelspartner van Nederland nam met 0,1 procent af. In de eerste drie maanden was er nog sprake van een groei van 0,4 procent. Vooraf werd al gevreesd voor een recessie, nadat de Duitse industrie een week geleden met tegenvallende cijfers was gekomen. Van een recessie is nog geen sprake, dat is pas het geval wanneer de economie twee of meer kwartalen achtereen krimpt.

Naast de handel met Duitsland is de Nederlandse economie sterk afhankelijk van de handel en politiek wereldwijd. Maar het effect daar is vooralsnog beperkt, aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: „Al die onrust in de wereldeconomie, merken we daar iets van? Voor het tweede kwartaal luidt het antwoord ondubbelzinnig: nee.” (NRC)

Arbeidsmarkt pagina E2