Wesley Sneijder huurt skybox bij FC Utrecht en stopt met voetballen

Wesley Sneijder tijdens een wedstrijd van Al-Gharafa in Qatar in 2018.
Wesley Sneijder tijdens een wedstrijd van Al-Gharafa in Qatar in 2018. Foto Karim Jaafar/AFP

Recordinternational Wesley Sneijder deed zijn aankondiging maandag min of meer terloops tijdens een interview op het online videokanaal van voetbalclub FC Utrecht over een skybox die hij gaat huren bij die club: hij stopt als profvoetballer. Vorig seizoen speelde Sneijder nog voor Al-Gharafa uit Qatar. Sneijder „Nu ik gestopt ben met voetballen, wil ik een mooie plek hebben om mijn herinneringen te delen.” Het was al langer duidelijk dat de loopbaan van Sneijder (35) zich in zijn nadagen bevond. Vorig jaar september nam de middenvelder afscheid van het Nederlands elftal, waar hij 134 keer voor in actie kwam. Negen maanden eerder had de in Utrecht geboren Sneijder het Europese clubvoetbal al vaarwel gezegd, door naar Al-Gharafa te vertrekken. Daar kwam hij in anderhalf seizoen bijna dertig keer in actie.

Sneijder was de laatste van de ‘Grote Vier’ die nog voetbalde. Rafael van der Vaart stopte vorig jaar, Arjen Robben en Robin van Persie hielden het na het afgelopen seizoen voor gezien.

De vier waren de belangrijkste spelers van de generatie Oranje-voetballers die tweede werd op het WK van 2010, in Zuid-Afrika. Op dat toernooi werd Sneijder gedeeld topscorer, onder meer dankzij twee treffers in de kwartfinale tegen Brazilië.

Naast de WK-successen – Sneijder zat ook in het team dat derde werd in 2014 – kon Sneijder ook op clubgebied overwinningen vieren. Hij veroverde landstitels met Ajax, Real Madrid, Internazionale en Galatasaray. Misschien wel de grootste triomf uit zijn carrière behaalde hij in 2010, toen hij met Inter de Champions League won. (NRC)