VS stellen nieuwe tarieven op Chinese goederen uit

Over ruim twee weken zou Washington importheffingen van 10 procent invoeren op Chinese goederen. Dat gebeurt nu pas op zijn vroegst op 15 december.

Medewerkers in een fabriek van de Chinese telefoonfabrikant Huawei.
Medewerkers in een fabriek van de Chinese telefoonfabrikant Huawei. Foto Kin Cheung/AP

De Verenigde Staten gaan een reeks aangekondigde importtarieven op 300 miljard dollar aan Chinese goederen vertragen of zelfs schrappen. Dat heeft de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer dinsdag aangekondigd. De heffing van 10 procent op onder meer Chinese smartphones, laptops en speelgoed gaat niet op 1 september, maar pas op 15 december in. Een aantal andere goederen is zelfs in zijn geheel van de lijst geschrapt.

Het nieuws had direct zijn uitwerking op de effectenbeurs in de Verenigde Staten, waar de Dow Jones volgens Reuters met meer dan 460 punten omhoog schoot. De aankondiging van de importtarieven had beurzen wereldwijd begin deze maand nog eensgezind doen dalen.

Goodwill

De twee landen spraken drie maanden geleden af dat China meer Amerikaanse landbouwproducten zou kopen, maar volgens de Amerikaanse president Donald Trump komt China die belofte nog altijd niet na. Dinsdag herhaalde hij via Twitter zijn onvrede daarover. Dat zijn regering nu toch uitzonderingen maakt, suggereert dat de president ondanks zijn harde toon goodwill probeert te creëren voor de nieuwe onderhandelingen.

Trump zei tijdens een persbijeenkomst op het Witte Huis dat hij de invoer van de importtarieven deels heeft uitgesteld met het oog op de feestdagen. Veel van de goederen waarover zijn regering extra belasting had willen heffen, zoals elektronica en kleding, worden nu al op grote schaal ingekocht door Amerikaanse retailers. Zij hadden hogere importkosten doorgerekend in hun verkoopprijzen.

Constructief

Vlak voor de Amerikaanse aankondiging liet het Chinese ministerie van Handel weten dat er dinsdagochtend een telefoongesprek heeft plaatsgevonden tussen de Chinese vicepremier Liu He, Lighthizer en de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin. Dat gesprek was „zeer constructief”, zei Trump dinsdag. Er staan nieuwe onderhandelingen gepland voor over twee weken. Of de uitkomst van die gesprekken tot nieuw uitstel of zelfs afstel van de heffingen kan leiden, maakt de verklaring van Washington dinsdag niet duidelijk.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump As usual, China said they were going to be buying “big” from our great American Farmers. So far they have not done what they said. Maybe this will be different!