Thuiskok

Octopus-aardappelsalade

Basilicata is een zuidelijke streek die vooral het binnenland van Italië bestrijkt, maar ook twee korte kustlijnen heeft. De combinatie van aardappelen en octopus is daarop geïnspireerd.

Doe de octopus, de fijngeraspte citroen- en sinaasappelschil, peperkorrels, het laurierblaadje, de rozemarijn, ui en wijn in een grote pan. Leg het deksel erop en kook de octopus in zijn eigen vocht circa 45 minuten. Laat de octopus in het vocht zo’n 30 minuten afkoelen en snijd hem in stukken van 2,5 cm. Doe de aardappels in een pan met zo veel zout water dat ze onderstaan. Breng aan de kook en kook circa 30 minuten. Laat ze uitlekken en ietsje afkoelen. Schil ze en snijd ze in blokjes van 2,5 cm.

Klop in een grote kom de olijfolie, het citroensap, de munt, peterselie en peper door elkaar. Doe de aardappels in de kom en hussel ze met de dressing. Voeg ook de octopus en olijven toe.

Vul een middelgrote kom met ijsblokjes en water. Vul een pan met water en breng het aan de kook. Blancheer de sperziebonen een minuut. Laat ze uitlekken en dompel ze meteen in het ijswater. Laat ze nogmaals uitlekken. Doe de sperziebonen in de kom met de octopus en aardappels. Hussel goed, voeg zout en peper naar smaak toe en zo nodig ook wat meer olijfolie.