Rechts-extremisme

Man die schoten loste in moskee Oslo filmde aanval

De man die zaterdag schoten loste in een moskee in Oslo, filmde de aanval. De beelden zijn volgens aanklagers echter niet uitgezonden. De 21-jarige man, die maandag met twee blauwe ogen voor de rechter verscheen, wordt ook verdacht van het vermoorden van zijn stiefzus. De verdachte sprak zelf niet, maar glimlachte wel naar de aanwezige camera’s. De rechter bepaalde dat hij zeker nog vier weken in voorarrest blijft. De man droeg meerdere wapens en een helm met daarop een camera toen hij de moskee binnenliep, maar werd overmeesterd. Vooraf verscheen onder zijn naam een extreemrechts anti-immigrantenbericht met daarin een verwijzing naar de schietpartij in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Beelden van die aanval met 51 doden werden online gedeeld. (NRC)