Operazanger Plácido Domingo beschuldigd van seksueel wangedrag

#MeToo

De Spaanse tenor en dirigent Plácido Domingo (78) wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Persbureau AP heeft dinsdag hun verklaringen gepubliceerd. Het gaat om acht zangeressen en een danseres die zeggen dat zij onder druk zijn gezet door de operazanger. Sommigen van hun zou hij ook ongewenst hebben betast of gezoend. Geen van hen heeft aangifte gedaan.

Volgens AP zou het wangedrag eind jaren tachtig zijn begonnen bij de operagezelschappen waar Domingo leidinggevende functies bekleedde. Zijn handtastelijke reputatie zou een „publiek geheim” zijn in de operawereld, al is er buiten de verklaringen geen sprake van bewijs tegen hem. Persbureau AP sprak in totaal met ruim dertig andere zangers, dansers, musici en ondersteunend personeel.

Zeven van de betrokken vrouwen zeggen dat hun carrière nadelig werd beïnvloed nadat ze de avances van Domingo hadden afgewezen. Alleen zangeres Patricia Wulf, een mezzosopraan die samen met Domingo zong bij de Washington Opera, wordt door AP met naam genoemd.

Volgens Domingo zijn de aantijgingen „diep verontrustend” maar „onnauwkeurig”. Hij gelooft dat zijn interacties en relaties met vrouwen altijd met wederzijdse instemming waren. Wel erkent Domingo dat vandaag de dag anders naar bepaalde gedragsregels gekeken wordt dan in het verleden. (NRC)