Middellandse Zee

Ocean Viking redt 350 migranten voor kust Libië

Het reddingsschip Ocean Viking heeft maandag ruim honderd migranten gered van een zinkende rubberboot voor de kust van Libië. Het totale aantal opgepikte migranten aan boord van het vaartuig komt daarmee op 356, meldden de hulporganisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée, die het schip in gebruik hebben. Aan boord van de Ocean Viking, het enige reddingsschip dat momenteel op de Middellandse Zee vaart, is officieel ruimte voor de opvang van 250 opvarenden – in speciaal ingerichte zeecontainers– maar bij nood kunnen er meer mensen verblijven. Malta en Italië weigerden de afgelopen maanden reddingsvaartuigen te laten aanmeren. De Ocean Viking kreeg vorige week te horen dat het in Malta niet mag tanken, waardoor een brandstoftekort dreigt. Het schip voert sinds begin augustus reddingsacties uit. (NRC)