Loonconflict

Portugal op brandstofrantsoen door staking chauffeurs

De Portugese regering heeft brandstof op rantsoen gezet als voorzorgsmaatregel voor een staking van vrachtwagenchauffeurs, meldt persbureau AP. Vanaf maandag zijn tweeduizend chauffeurs voor onbepaalde tijd in staking gegaan uit onvrede over hun salaris. Vooral bij tankstations is de situatie nijpend omdat ook tankwagenchauffeurs meedoen aan de staking. Ongeveer 30 procent van de tankstations heeft geen brandstof. Automobilisten mogen vanaf nu nog maar 25 liter tanken, voor vrachtwagens geldt een limiet van 100 liter. De stakers willen dat hun basisloon stijgt van maandelijks 630 euro tot 900 euro in 2022. Werkgevers zeggen dat niet te kunnen betalen. De overheid vreest dat het toerisme, dat in de zomermaanden floreert, onder de staking zal lijden. (NRC)