Hongkong annuleert alle vluchten voor tweede dag op rij

Nadat de luchthaven aanvankelijk weer was geopend, verzamelden zich later op de dag opnieuw demonstranten. Inmiddels zijn meer dan driehonderd vluchten geannuleerd.

Demonstranten vormen een barricade tijdens een demonstratie op de luchthaven van Hongkong.
Demonstranten vormen een barricade tijdens een demonstratie op de luchthaven van Hongkong. Foto Issei Kato/Reuters

Voor de tweede dag op rij zijn dinsdag alle vluchten van de luchthaven van Hongkong geannuleerd, meldt persbureau AFP. Demonstranten verzamelden zich opnieuw in de aankomsthal van Chek Lap Kok Airport, nadat deze aanvankelijk weer was geopend. Maandag werd het vliegverkeer in Hongkong geannuleerd vanwege een grote demonstratie, die zich richt tegen de Chinese autoriteiten. Inmiddels zijn meer dan driehonderd vluchten geannuleerd.

Omstreeks 14.30 uur lokale tijd verzamelden honderden demonstranten zich rond de check-ins van de luchthaven, die een van de drukste ter wereld is. In twee vertrekhallen houden zij een zogenoemde sit-in. De demonstratie richt zich tegen het in de ogen van de demonstranten excessieve politiegeweld van afgelopen zaterdag en zondag. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International werd van korte afstand op demonstranten geschoten, waarbij soms op hoofd en bovenlichaam werd gericht.

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, steunt het beleid van de politie en wil pas in gesprek met de betogers als het geweld stopt. Sommige betogers gooiden met bakstenen, eieren en vlammende voorwerpen. Afgelopen weekend heeft de politie naar eigen zeggen 149 demonstranten opgepakt. In totaal zijn er sinds juni zevenhonderd arrestaties verricht.

De aandelenbeurs van Hongkong, de Hang Seng, sloot maandag op het laagste niveau sinds begin dit jaar.

Correctie 13-08-2019: In een eerdere versie van dit stuk stond dat het vliegverkeer in China werd geannuleerd, dat moest Hongkong zijn en is hierboven aangepast.