Centraal-Azië

President van Turkmenistan blijkt toch nog in leven

De Turkmeense president Goerbangoely Berdymoechammedov is na wekenlange speculatie over zijn dood, weer in het openbaar verschenen. Russische media meldden vorige maand dat hij door acuut nierfalen was overleden. De autoritaire leider had zich sinds 5 juli niet meer laten zien. Maandag hield de president van het Centraal-Aziatische land een toespraak van ruim twintig minuten, gezond en wel, en ontmoette hij de Russische premier Medvedev. De Turkmeense staatstelevisie bracht de afgelopen weken herhaaldelijk video’s naar buiten van de president op vakantie, om aan te tonen dat hij nog wel leefde. Het was alleen onduidelijk of het recente beelden waren. Berdymoechammedov heeft sinds 2007 de macht over Turkmenistan en presenteert zichzelf graag als sterke man, poëet, muzikant en paardenliefhebber. (NRC)