Luchthaven Hongkong hervat vliegverkeer

Duizenden demonstranten hielden op maandag de aankomsthal bezet, waardoor de luchthaven zich tot dinsdagochtend genoodzaakt zag het vliegverkeer te annuleren.

Het vertrek- en aankomstbord van het vliegveld in Hong Kong. Na de demonstratie maandag is het vliegverkeer herstart, maar nog steeds staat achter veel vluchten 'geannuleerd'.
Het vertrek- en aankomstbord van het vliegveld in Hong Kong. Na de demonstratie maandag is het vliegverkeer herstart, maar nog steeds staat achter veel vluchten 'geannuleerd'. Foto Philip Fong/AFP

De internationale luchthaven van Hongkong is dinsdagochtend weer geopend, nadat het vliegverkeer maandag werd geannuleerd vanwege een grote demonstratie in de aankomsthal. Volgens het vliegveld zullen er mogelijk nog wel vertragingen zijn in de loop van de dag. De meeste demonstranten hebben het vliegveld weer verlaten.

De luchthaven werd gesloten nadat op maandag duizenden demonstranten de aankomsthallen van Chek Lap Kok Airport hadden bezet. In totaal werden zo’n 200 in- en uitgaande vluchten geannuleerd.

De demonstratie maandag in het vliegveld was gericht tegen het in de ogen van de demonstranten excessieve politiegeweld van afgelopen weekend. Veel demonstranten op het vliegveld droegen oogpleisters, nadat in een metro een vrouw van dichtbij in haar oog was geschoten met een rubberkogel.

Lees ook: Elke week gaat het geweld in Hongkong ietsje verder

Al enkele dagen waren er demonstranten in het vliegveld, dat een van de drukste ter wereld is. Zij hielden een sit-in hielden en gaven flyers aan iedereen in de hal. Volgens CNN waarschuwden zij de mensen: „Vertrouw de politie niet.”

Geweld

Amnesty International heeft de politie van Hongkong maandag opgeroepen voorzichtiger te werk te gaan.

De politie van Hongkong heeft opnieuw getoond hoe je niet te werk moet gaan bij een protest.

Volgens Amnesty werd er op korte afstand op demonstranten geschoten, waarbij de politie soms op hun hoofd en bovenlichaam richtte. Deze methode zou volgens de organisatie alleen maar tot meer spanningen en een tegenreactie leiden, waardoor de situatie mogelijk kan escaleren.

‘Gevaarlijke situatie’

Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, heeft dinsdag opnieuw haar zorgen geuit over de protesten. „Het gebruik of goedkeuren van geweld duwt Hongkong een richting op waarbij geen terugkeer mogelijk is, en stort de maatschappij in een zorgwekkende en gevaarlijke situatie”, zei ze tijdens een persconferentie. Lam riep daarin iedereen op tot kalmte en zei dat moet worden voorkomen dat de stad „naar de afgrond wordt geduwd”.

De bestuurder omzeilde de vraag of zij de macht heeft om de omstreden uitleveringswet in te trekken. Dit wetsvoorstel leidde afgelopen juni tot de eerste protesten en werd in juli al eens „dood” verklaard door Lam.

De demonstraties houden echter aan, aangezien het voorstel officieel nog niet van de baan is. De protesten, die inmiddels in het algemeen anti-Chinees en pro-democratisch van karakter zijn geworden, zijn de elfde week ingegaan.