Versace biedt excuses aan voor T-shirt met ‘land’ Hongkong

Donatella Versace heeft haar excuses aangeboden voor een door Chinezen bekritiseerd T-shirtontwerp dat impliceert dat de autonome regio Hongkong een land is.

Een reclameposter van Versace in de Chinese stad Shanghai.
Een reclameposter van Versace in de Chinese stad Shanghai. Foto Eugene Hoshiko/AP

Kledingmagnaat Donatella Versace heeft zondag publiekelijk haar excuses aangeboden voor een T-shirt van haar merk waarop Hongkong en Macau onder een rij soevereine landen worden geschaard. Na Chinees protest op sociale media heeft Versace alle shirts van het model teruggeroepen om te kunnen vernietigen.

Het T-shirtontwerp paart steden met het land waarin ze liggen. Tussen combinaties als ‘Milan’ en ‘Italy’ en het foutief gespelde ‘Brusells’ en ‘Belgium’ staan ook ‘Hongkong-Hongkong’ en ‘Macao-Macao’. De twee gebieden zijn speciale administratieve regio’s van China en genieten gedeeltelijke autonomie, maar worden door China niet erkend als onafhankelijke staten.

Met name de status van Hongkong ligt gevoelig. Al maanden vinden daar protesten plaats tegen de toenemende bemoeienis van China. Die demonstraties worden door de autoriteiten veelal met harde hand neergeslagen.

Lees ook: Elke week gaat het geweld in Hongkong iets verder

Boze filmster

Vanwege de topografische misser besloot de Chinese filmster Yang Mi haar banden met Versace te beëindigen. De hashtag #YangMiStopsWorkingWithVersace was maandagochtend al 860 miljoen keer voorbij gekomen op het Chinese sociale medium Weibo, aldus de BBC, en socialemediagebruikers schaarden zich massaal achter het protest.

In reactie daarop schreef creatief directeur Donatella Versace op Weibo en Twitter dat ze het T-shirt uit de schappen haalt. Het spijt haar zeer, schreef ze, dat haar bedrijf zo’n „ongelukkige” fout heeft gemaakt en ze bood daarom haar persoonlijke excuses aan voor „het mogelijke leed” dat haar bedrijf berokkend heeft. „Nooit heb ik de nationale soevereiniteit van China willen minachten”.

Twitter avatar Versace VERSACE The Company apologizes for the design of its product and a recall of the t-shirt has been implemented in July. The brand accepts accountability and is exploring actions to improve how we operate day-to-day to become more conscientious and aware. https://t.co/5K8u3c4Dbm

Givenchy en Coach

Versace is niet het enige bedrijf dat de afgelopen dagen druk heeft gevoeld vanuit China. Ook merken Givenchy en Coach boden hun excuses aan voor shirts waarop Hongkong en Taiwan als soevereine staten werden opgesomd. China claimt Taiwan als onderdeel van het land, ondanks de onafhankelijke status van het eiland.

Cathay Pacific heeft onder Chinese druk gedreigd werknemers te ontslaan die meedoen aan de anti-Chinaprotesten in Hongkong. De Hongkongse luchtvaartmaatschappij heeft al een piloot geschorst.