Trumpblog

Mike Pence weer de running mate van Trump

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws over de Amerikaanse president Donald Trump en diens regering bij.

Dit Trumpblog is gesloten

Dit Trumpblog is gesloten. Lees meer over de Amerikaanse president in het blog van week 34.

Mike Pence weer de running mate van Trump

De huidige vice-president van de Verenigde Staten Mike Pence gaat voor een tweede termijn onder Donald Trump. In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 zal de zestigjarige Pence Trump vergezellen als zijn running mate.

Verrassend is de aankondiging niet: toen Donald Trump in juni aankondigde voor een herverkiezing te gaan tijdens een campagnebijeenkomst in Florida, werd hij geïntroduceerd door Mike Pence.

Hoewel Trump en Pence nog wel moeten worden genomineerd door de Republikeinse Partij, lijkt hun kandidatuur door hun populariteit binnen de partij en het gebrek aan andere kandidaten al een feit.

Voordat Mike Pence vice-president werd, was hij gouverneur van Indiana. Hij is belangrijk voor Trump vanwege zijn populariteit bij de christelijke achterban van de Republikeinen en is als conservatief fel tegen abortus en het homohuwelijk.

Groenland tegen Trump: wij zijn niet te koop

Groenland is niet te koop. Dat benadrukt het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in reactie op berichten dat president Donald Trump het autonome gebied wil kopen. Eerder op de dag brachten verschillende media naar buiten dat Trump bij zijn assistenten heeft geïnformeerd of een overname mogelijk is.

Al snel nadat The Wall Street Journal en persbureau AP het bericht over Trump naar buiten brachten, ontstond een storm aan reacties op sociale media. Twitteraars photoshopten Trump towers in het Groenlandse landschap, anderen vroegen zich af hoe de bewoners van het eiland zouden reageren als zij te horen krijgen dat de Amerikaanse president hun land wil kopen.

Ook het Groenlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet de kans niet liggen om te reageren. In een tweet benadrukt het departement alle pluspunten die het gebied heeft: mineralen, zuiver water, vis en mogelijkheden voor duurzame energie. Toeristen zijn van harte welkom, aldus het ministerie, en Groenland staat zeker open voor handel. Maar, benadrukt het departement, „we zijn niet te koop”.

Het is overigens onduidelijk wat Trump met Groenland, een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken, zou willen doen. Volgens bronnen rond Trump van The Wall Street Journal en persbureau AP heeft hij meermaals op verschillende manieren geïnformeerd naar mogelijkheden om het gebied te kopen. In het noorden van Groenland ligt Amerikaanse luchtmachtbasis.

De plaats Ilulissat in het westen van Groenland. Foto iStock

Trump: Chinese leger onderweg naar Hongkong

Volgens de Amerikaanse president Trump verzamelt een Chinese troepenmacht zich nabij de grens met Hongkong. Daarvan hebben zijn inlichtingendiensten hem op de hoogte gesteld, tweette de president dinsdag. „Iedereen moet kalm en veilig blijven”, voegde Trump er aan toe. Kort erna retweette de president een video waarin Chinese legertrucks te zien zouden zijn die in colonne in de richting van de grens rijden. Het is onduidelijk of Trump met zijn tweet op die video (van een dag eerder) doelt, of nieuwe informatie heeft.

Dinsdagavond (plaatselijke tijd) raakten ordetroepen en demonstranten opnieuw slaags met elkaar op de internationale luchthaven Chek Lap Kok. Over aanhoudingen of gewonden kwamen niet direct berichten naar buiten. Die wordt sinds afgelopen vrijdag bezet door de demonstranten die meer directe democratie in Hongkong eisen. Dinsdag was vliegverkeer daardoor voor de tweede dag op rij onmogelijk, aldus de autoriteiten van Hongkong.

China heeft zich afzijdig gehouden sinds tien weken geleden anti-regeringsprotesten uitbraken in Hongkong, een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek. De voorbije week zijn er steeds meer signalen dat daar verandering in komt. In de stad Shenzhen, op nog geen dertig kilometer van Hongkong, is vorige week een massale politieoefening gehouden. Meer dan 12.000 agenten sloegen in op een menigte acteurs die gekleed gingen zoals de demonstranten in Hongkong.

Our Intelligence has informed us that the Chinese Government is moving troops to the Border with Hong Kong. Everyone should be calm and safe!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 13, 2019

Regering-Trump scherpt regels voor verblijfsvergunning aan

Als onderdeel van haar streven immigratie te beperken maakt de regering-Trump de regels voor de aanvraag van een verblijfsvergunning strenger. Aanvragers van een zogeheten ‘Green Card’ – die de houders het recht geeft permanent in de Verenigde Staten te blijven – mogen niet langer gebruik gemaakt hebben van het verzekeringsprogramma Medicaid, officiële voedselhulp of een andere vorm van overheidssteun.

De nieuwe maatregel heeft betrekking op mensen die legaal het land zijn binnengekomen. Dat is opvallend, omdat de meeste anti-immigratiemaatregelen van de regering-Trump juist bedoeld zijn om illegale immigratie tegen te gaan.

Volgens de regering is de regel deel van een beleidsfocus op kansrijke migranten. „We willen dat mensen die naar dit land komen zichzelf kunnen onderhouden", zegt Ken Cuccinelli, de baas van het overheidsorgaan dat over verblijfsvergunningen gaat. „Dat is een principe dat aan de basis ligt van de American Dream. Het ligt diep verankerd in onze geschiedenis, en dan vooral waar het om legale immigratie gaat.”

Critici zeggen dat de regel, waartegen rechtszaken zijn aangekondigd, kwetsbare groepen tot een keus dwingt tussen het verbeteren van de leefomstandigheden of de verblijfsstatus. Sinds de regering het voornemen vorig jaar bekend maakte, zijn er meer dan 266.000 bezwaarschriften ingediend. De regel gaat in oktober van kracht.

Ken Cuccinelli, de baas van het overheidsorgaan dat over verblijfsvergunningen gaat, maandag tijdens een persconferentie op het Witte Huis. Foto Brendan Smialowski/AFP

Welkom in een nieuw Trumpblog

Deze week bloggen we hier verder met het belangrijkste nieuws over president Trump en zijn regering.

Lees hier het blog van vorige week terug: Trump ontvangt brief van Kim: ‘ontmoeting waarschijnlijk’