Verdachte van schietpartij moskee Oslo filmde zijn aanval

De 21-jarige man wordt onder meer beschuldigd van moord. Hij heeft de aanval gefilmd, maar de beelden zijn niet uitgezonden.

Bloemen bij de Al-Noor-moskee in Oslo, waar zaterdag schoten werden gelost. Foto Orn E. Borgen/Reuters

De man die zaterdag schoten loste in een moskee in Oslo en zijn stiefzus zou hebben vermoord, heeft zijn aanval gefilmd. Volgens de aanklagers droeg hij een helm met daarop een camera. De beelden zijn echter niet uitgezonden. De beelden dienen nu als waardevol bewijs, aldus de aanklagers. Ook de dader van de aanslag in Christchurch, waarbij in maart 51 doden vielen, droeg een camera. Hij zond de terreurdaad live uit op Facebook.

Ook blijft de 21-jarige man vier weken langer in voorarrest. Hij verscheen maandag met twee blauwe ogen en verschillende andere zichtbare verwondingen voor het eerst voor de rechter. Hij wordt beschuldigd van moord en het schenden van de anti-terrorismewet.

Gedurende deze vier weken mag hij geen bezoek ontvangen en geen contact hebben met de buitenwereld. De advocaat heeft de rechter verzocht de schutter vrij te laten. De verdachte sprak zelf niet, maar glimlachte wel naar de aanwezige camera’s.

Lees ook: Schutter Oslo had rechts-extremistische denkbeelden

Overmeesterd

Formele aanklachten in deze zaak laten naar verwachting nog maanden op zich wachten. De maximale celstraf die de verdachte boven het hoofd hangt is 21 jaar.

Volgens ooggetuigen zou de 21-jarige man zaterdag met meerdere wapens een moskee in de buurt van Oslo zijn binnengelopen. Op dat moment werden voorbereidingen getroffen voor het Offerfeest van zondag. Een 65-jarig lid van de moskee overmeesterde de schutter tot de politie arriveerde. De man slaagde erin de wapens bij de aanvaller weg te houden.

De politie trof later in het huis van de schutter zijn 17-jarige stiefzus dood aan. De politie vermoedt dat hij haar om het leven heeft gebracht. Kort voor de aanval verscheen onder de naam van de schutter een extreem-rechts anti-immigrantenbericht met daarin onder meer een verwijzing naar de schietpartij in Christchurch.