Portugal op brandstofrantsoen door staking chauffeurs

De overheid vreest dat het toerisme, dat in de zomermaanden floreert, onder de staking zal lijden. 30 procent van de tankstations heeft momenteel geen brandstof.

Tankwagenbestuurders zien een vrachtwagen voorbijrijden tijdens de eerste dag van de staking.
Tankwagenbestuurders zien een vrachtwagen voorbijrijden tijdens de eerste dag van de staking. Foto Patricia de Melo/AFP

De Portugese regering heeft brandstof op rantsoen gezet als voorzorgsmaatregel voor een staking van vrachtwagenchauffeurs, meldt persbureau AP. Vanaf maandag zijn tweeduizend chauffeurs voor onbepaalde tijd in staking gegaan uit onvrede over hun salaris.

Vooral bij tankstations is de situatie nijpend omdat ook tankwagenchauffeurs meedoen aan de staking. Ongeveer 30 procent van de tankstations heeft momenteel geen brandstof. Automobilisten mogen vanaf nu nog maar 25 liter tanken, voor vrachtwagens geldt een limiet van 100 liter.

De chauffeurs eisen de komende drie jaar jaarlijkse loonsverhogingen. Ze willen dat hun basisloon stijgt van maandelijks 630 euro tot 900 euro in 2022. Werkgevers zeggen dat niet te kunnen betalen. Premier Antonio Costa van de centrum-linkse Partido Socialista riep beide partijen op opnieuw te onderhandelen. De overheid vreest dat het toerisme, dat in de zomermaanden floreert, onder de staking zal lijden.

Rotte tomaten

Van vrachtwagenchauffeurs wordt verwacht dat ze in ieder geval een minimumvoorraad aan brandstof en vers voedsel afleveren. Hierdoor blijven havens, ziekenhuizen en luchthavens bevoorraad. De overheid eist dat de chauffeurs 75 procent van de toevoer van brandstof voor het openbaar vervoer blijven leveren, en 50 procent voor benzinestations. Minstens de helft van de normale voedselvoorraden moeten bij de winkels worden geleverd.

Als de chauffeurs dit niet doen, dan dreigt de Portugese overheid met het inzetten van een wet die ze dwingt weer aan het werk te gaan. Boeren vrezen dat ze verse producen, zoals sla en tomaten, niet in de winkels kunnen krijgen voor ze gaan rotten. Ook melkveehouders zijn bezorgd, zij waarschuwen dat ze miljoenen liters melk per dag niet kwijt kunnen.

Geen rijen

Sommige tankwagens die maandag nog brandstof leverden werden vergezeld door een politie-escorte. De politie staat paraat om mogelijke wegblokkades door stakers te doorbreken. Aangezien veel mensen dit weekend nog getankt hebben, waren er maandag in de namiddag nog maar weinig rijen, volgens AP.

In april vond eenzelfde staking plaats toen de gesprekken over betere lonen en werknemersrechten spaak liepen.