Onstuimig weer eist één dode

West-Europa Onstuimig weer zorgde dit weekend voor schade en gewonden. In Linschoten overleed een fietser toen een boom op hem viel.

Onstuimig weer heeft vrijdag en zaterdag in Nederland en andere delen van West-Europa voor overlast, schade en gewonden gezorgd. In Linschoten kwam zaterdag een fietser om het leven toen een boom op hem viel.

Volgens Weeronline woei het in IJmuiden een uur lang met windkracht 9 en was daarmee in Nederland officieel sprake van een zomerstorm, de elfde van deze eeuw. In de kustprovincies werden windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur gemeten.

In Scheveningen werd zaterdag een deel van de boulevard afgesloten. Twee mensen raakten daar gewond toen een hek op ze viel. Ook het treinverkeer werd op sommige plekken ontregeld. Zo reden er tussen Haarlem en Zandvoort en Zaandam en Alkmaar minder treinen.

Verreweg de meeste schade ontstond vrijdagavond in het zuidwesten van Luxemburg, waar een aantal dorpen werd getroffen door een tornado. Die raasde door de gemeenten Käerjeng, Pétange en Rodange, waar daken van huizen werden gerukt en auto’s werden bedolven onder het puin. Volgens de autoriteiten zijn er zeker veertien gewonden gevallen, van wie er twee zwaargewond waren.

In Duitsland raakten vrijdag vijftien voetballers gewond toen de bliksem insloeg tijdens een training. In het Duitse Neckarsulm stortte een circustent in, waardoor dieren op de vlucht sloegen. Een aantal openluchtconcerten in Duitsland en Engeland werd vanwege de harde wind afgelast.

Vrijdagavond trok er ook een windhoos over Amsterdam. Op sociale media was te zien hoe het voor Nederland zeldzame natuurverschijnsel over het water van het Oosterdok raast, vlak bij het Centraal Station. Er waren ook meldingen in Amsterdam-Oost en Diemen. Er raakten geen mensen gewond. Een windhoos kan ontstaan als het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen het aardoppervlak en de atmosfeer groot is. Voorwaarde is ook dat het op grote hoogte hard waait. (NRC)