Noorwegen

Schutter die moskee in Oslo binnendrong had rechts-extremistische denkbeelden

De man die zaterdag in Oslo schoten loste in een moskee had volgens de Noorse politie terroristische motieven. Het zou gaan om een „jonge witte man” van rond de twintig. Hij heeft volgens de politie rechts-extremistische denkbeelden. De man is maandag voorgeleid, maar heeft geweigerd een verklaring af te leggen.

Hij had verschillende wapens bij zich toen hij de moskee binnenliep, waar drie mensen voorbereidingen troffen voor het Offerfeest. Zij overmeesterden de schutter en hielden hem vast tot de politie arriveerde. Eén persoon is daarbij gewond geraakt.

De verdachte staat volgens de politie vijandig tegenover migranten. Ook toonde hij online sympathie voor de Noorse oud-premier Vidkun Quisling die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Volgens het Noorse dagblad Aftenposten plaatste de man vlak voor de aanval een bericht op een extreem-rechts forum met onder meer een verwijzing naar de schietpartij in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Hierbij kwamen in maart in twee moskeeën 51 mensen om het leven. De man die onlangs in El Paso 22 mensen doodschoot, publiceerde voor zijn daad online een haatmanifest met steun aan de schutter in Christchurch.

De politie trof zaterdagavond in het huis van de schutter een vrouw dood aan. Volgens de BBC gaat het om zijn 17-jarige stiefzus, die waarschijnlijk door de man is gedood. Zondag waren in het hele land extra veiligheidsmaatregelen van kracht, vanwege het Offerfeest.

Noorwegen werd in 2011 opgeschrikt door het bloedbad dat Anders Breivik aanrichtte onder sociaal-democratische jongeren op het eiland Utøya . Ook bracht hij een bom tot ontploffing in de regeringswijk in Oslo. Bij die aanslagen kwamen 77 mensen om het leven. Breivik wilde met de schietpartij voorkomen dat Europa zou worden overgenomen door moslims. De 28-jarige schutter die het bloedbad veroorzaakte in Christchurch liet weten dat hij ook door Breivik geïnspireerd was. (Reuters, AP)