Muziek tijdens operatie vermindert behoefte aan pijnstilling achteraf

Een operatie waarbij de patiënt met een koptelefoon op naar Chopin of de laatste zomerhit luistert. Als het aan onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam ligt, kan dit een gangbare praktijk worden in het ziekenhuis. Muziek kan volgens de auteurs werken als alternatief voor verslavende pijnstillers, schrijven ze deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Surgery.

De studie laat zien dat patiënten die met muziek op onder het mes gaan, minder verslavende pijnbestrijding nodig hebben na de operatie. De kans op bijwerkingen en langdurig gebruik van pijnstilling neemt hierdoor af, concluderen de onderzoekers. Heavy Metal en hardrock blijken niet te werken. Het Erasmus MC gaat deze maand al bij sommige operaties koptelefoons met muziek gebruiken.

Hoe het precies kan dat muziek een pijnstillend effect heeft, moet nog verder worden onderzocht, maar dat het zo is, is volgens hoofdonderzoeker Hans Jeekel duidelijk. „Muziek heeft via het brein effect op ons fysiologisch systeem, dus in het lichaam. Onder andere op de stressrespons, het immuunsysteem, de afweer en de hormoonhuishouding. De pijn, angst en stress verminderen er duidelijk door.”

Zelf luisterde Jeekel tijdens een operatie naar Fantaisie-Impromptu van Chopin, dat hij graag speelt op de piano. Zo kwam hij op het idee voor een literatuuronderzoek. Daarbij is gekeken naar 55 studies, waaruit blijkt dat het gunstige effect van muziek groter is dan gedacht. Bovendien kost het bijna niets en zorgt het voor minder afval.