Lard Friese

Topman NN Group stapt over naar Aegon

Lard Friese
Lard Friese Foto Koen van Weel

Lard Friese, de topman van verzekeraar NN Group, stapt over naar concurrent Aegon. Dat hebben NN Group en Aegon maandag bekendgemaakt. Friese wordt opgevolgd door David Knibbe, die momenteel bestuursvoorzitter is van de afdeling Nederland van NN. Friese was sinds 2014 bestuursvoorzitter bij NN Group, waarbij hij onder meer de afscheiding van ING en de aankoop van Delta Lloyd begeleidde. In juni dit jaar kondigde NN onder zijn leiding nog de overname aan van de schadeverzekeringstak van verzekeraar Vivat. NN is nu 10,5 miljard euro waard op de beurs, meer dan Aegon (8,1 miljard). Dat Friese, met al zijn kennis van NN, naar de concurrent vertrekt is opmerkelijk. Hij werd in juni 2017 nog herbenoemd voor een periode van vier jaar. Friese vertrekt per direct bij NN, maar zal pas in maart 2020 in dienst treden bij Aegon, overeenkomstig een concurrentiebeding. Hij volgt er Alex Wynaendts op, die elf jaar leiding gaf aan Aegon. Met de overstap naar Aegon keert Friese terug naar een bedrijf dat hij al kent. De topman werkte tussen 1993 en 2003 ook voor deze verzekeraar. In de jaren voordat hij naar NN Group ging, werkte hij onder meer voor de Tsjechische verzekeringsmaatschappij Ceska Pojistovna en ING. (NRC)