Jeruzalem Politie en Palestijnen slaags op Tempelberg

Op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem is het zondag tot een gewelddadige confrontatie gekomen tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Volgens het Palestijnse Rode Kruis zijn er 61 Palestijnen gewond geraakt. Zeker veertien Palestijnen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ook zouden vier politieagenten gewond zijn geraakt. Tienduizenden moslims waren naar de Al-Aqsamoskee gekomen om te bidden en het Offerfeest te vieren. De islamitische feestdag viel samen met de joodse rouw- en vastendag Tisja Beav, wat zorgde voor spanning. Er waren ook honderden joden op de Tempelberg afgekomen. De confrontatie met de politie begon ’s ochtends vroeg na het ochtendgebed bij de moskee. Volgens Palestijnen zou de politie het terrein agressief zijn binnengedrongen. Volgens de Israëlische autoriteiten begon de menigte nationalistische spreekkoren te zingen en werd de politie bekogeld met voorwerpen. De politie zette daarop traangas in, rookbommen en rubberkogels. De Israëlische autoriteiten wilden in eerste instantie geen joden toelaten op de religieuze plek in verband met het risico op ongeregeldheden. Normaal gesproken – en zeker tijdens islamitische feestdagen – hebben niet-moslims beperkte toegang tot een groot gedeelte van de Tempelberg. (NRC)