Conservatieve Giammattei wint presidentsverkiezingen Guatemala

De conservatieve Alejandro Giammattei heeft met ongeveer zestig procent van de stemmen de presidentiële verkiezingen van Guatemala gewonnen.

Alejandro Giammattei spreekt zijn achterban toe nadat de stemmen zijn geteld.
Alejandro Giammattei spreekt zijn achterban toe nadat de stemmen zijn geteld. Foto AFP / Johan Ordonez

De conservatieve Alejandro Giammattei heeft zondag de Guatemalteekse presidentsverkiezingen gewonnen. Giammattei kreeg zestig procent van de stemmen, ten koste van de centrum-linkse Sandra Torres. Het opkomstpercentage lag rond de veertig procent. Het was de vierde keer dat Giammattei zich verkiesbaar stelde als president.

Bij zijn overwinningstoespraak sprak de voormalige directeur van de nationale gevangenissen de hoop uit Guatemala weer op te bouwen. Er wacht hem een zware taak: het merendeel van de Guatemalteken leeft onder de armoedegrens en het land wordt geteisterd door drugsgeweld en corruptie.

Lees ook: Guatemala kiest, klem tussen corruptie en wil van Trump

Door de problemen in het land zijn honderdduizenden Guatemalteken geëmigreerd naar onder andere de Verenigde Staten. Jimmy Morales, de huidige president, sloot een akkoord met Donald Trump waardoor migranten uit Honduras en El Salvador makkelijker asiel kunnen aanvragen in Guatemala, tot grote woede van de Guatemalteekse bevolking.

Voor doodstraf, tegen abortus

Giammattei heeft zich kritisch uitgelaten over Morales’ akkoord. Volgens Giammattei heeft Guatemala „niet de capaciteit om voor onze eigen mensen te zorgen, stel je voor wat dat zou betekenen voor buitenlanders”. Ook zouden migranten uit Honduras en El Salvador zelf helemaal niet naar Guatemala willen.

Zondag stelde Giammattei nog dat hij hoopte dat hij de deal nog kan veranderen. De nieuw verkozen president wil de migratieproblemen oplossen door een muur te bouwen op de grens tussen Guatemala en Mexico.

Ook staat Giammattei erom bekend hard te willen optreden tegen drugs- en bendegeweld. Hij wil onder meer de doodstraf invoeren. Hij is bovendien uitgesproken tegenstander van onder andere het homohuwelijk en de legalisering van abortus.