56 doden na hevige modderstroom in Myanmar

In het zuidoosten van Myanmar raakte vrijdag een heel dorp bedolven onder de modder.

Dorpelingen kijken maandagochtend naar de ravage die de aardverschuiving in hun dorp achterliet.
Dorpelingen kijken maandagochtend naar de ravage die de aardverschuiving in hun dorp achterliet. Foto Ye Aung Thu/AFP

Het aantal dodelijke slachtoffers van een modderstroom in het zuidoosten van Myanmar is opgelopen tot 56. Dat meldt persbureau Reuters. Vrijdag raakten tientallen huizen in een dorp in Paung bedolven.

Sinds de aardverschuiving vrijdag zijn graafmachines en bulldozers bezig geweest met het ruimen van puin en zoeken naar slachtoffers in het dorp. In de loop van het weekend zijn tientallen mensen onder de modder vandaan gehaald. Ook in omliggende dorpen zijn gebouwen weggevaagd en wegen onbegaanbaar geworden.

Kampen raken overvol

Myanmar krijgt in de zomermaanden vrijwel jaarlijks met de gevolgen van moessonregens te maken. Sinds begin juni zijn daardoor 145.000 inwoners ontheemd geraakt, meldt de VN-missie in het land. Volgens het ministerie van Rampenbestrijding zit inmiddels zeker de helft van hen in een evacuatiekamp.

Twitter avatar ochamyanmar OCHA Myanmar Clean water will be a main priority, as entire villages are already submerged. The government is dispatching boats for search and rescue, and UNICEF is providing hygiene kits, water purification and jerry cans for water storage.

Het noodweer houdt ondertussen aan, waarschuwen de Verenigde Naties. Dat brengt behalve modderstromen ook andere gevaren met zich mee, zoals vervuiling van het drinkwater. Unicef heeft hygiënekits, jerrycans en ander materiaal naar de regio gestuurd.

Jade

Tot ongenoegen van de regering gaat de mijnbouw in veel delen van Myanmar ondertussen gewoon door, waardoor het risico op overstromingen en aardverschuivingen alleen maar toeneemt. In Myanmar wordt volop jade gewonnen, een mineraal waarmee edelstenen voor de export worden gemaakt.