Separatisten bezetten belangrijke stad in het zuiden van Jemen

Separatisten hebben na dagen strijd de havenstad Aden in handen. In een reactie daarop is de internationale regeringsgezinde coalitie begonnen met tegenaanvallen.

Een strijder van de zuidelijke separatisten na de bezetting van een militaire basis in de havenstad Aden.
Een strijder van de zuidelijke separatisten na de bezetting van een militaire basis in de havenstad Aden. Foto Najeeb Almahboobi/EPA

Separatisten van de Southern Transitional Council (STC) hebben na dagen van strijd de Jemenitische havenstad Aden in handen. De internationale coalitie geleid door Saoedi-Arabië heeft in een reactie daarop zondag de stad waar de regering van Jemen zetelt aangevallen. Het is nog onduidelijk wat voor aanvallen zijn gepleegd en welke doelwitten zijn geraakt, meldt persbureau Reuters. Eerder deze week werd een staakt-het-vuren tussen de strijdende groepen afgesproken, die voorheen samenwerkten in de strijd tegen de Houthi’s.

Sinds woensdag voerde de STC aanvallen uit op de stad in het zuiden van Jemen. Daarbij kwamen zeker veertig mensen om het leven en raakten 260 mensen gewond, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties zondag. Na vier dagen veroverde de STC militaire kampen van de regering en het vrijwel lege presidentiële paleis in Aden. Daarop werd een staakt-het-vuren afgesproken tussen de Saoedische coalitie en de zuidelijke separatisten, met als voorwaarde van de coalitie dat de STC de militaire kampen zou verlaten. Dat deed de STC niet, waarop de Saoediërs zondag reageerden met aanvallen. De coalitie kondigt volgens Reuters nog meer aanvallen aan als de STC zich niet terugtrekt.

Een breuk tussen de Saoedische coalitie en de zuidelijke separatisten ontstond nadat een aan de coalitie gelieerde partij werd beschuldigd van een raketaanval op een militaire parade van de zuidelijke separatisten in de stad Aden. De STC wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten en heeft een ander doel voor ogen over de toekomst van Jemen dan de regering van het land. Toch was de STC lange tijd onderdeel van de internationale regeringsgezinde coalitie geleid door Saoedi-Arabië die het land in 2015 binnenviel, nadat de Houthi’s in 2015 president Hadi verdreven.

De Jemenitische hulpverlener Mohammed Nassr deed in januari verslag van de noodsituatie in zijn land.‘We raken vel over been’

Ingewikkeld vredesproces

Het geweld van de afgelopen dagen bemoeilijkt de vredesonderhandelingen die de Verenigde Naties voeren tussen de strijdende partijen in het land. In december sloten de Houthi’s en de internationale coalitie een bestand in Zweden, waarmee een staakt-het-vuren werd afgesproken bij de havenstad Hodeida. Daardoor zou de hulpverlening voor miljoenen noodlijdende Jemenitische burgers in het binnenland weer op gang kunnen komen.

De gewapende interventie in Jemen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië duurt nu vier jaar. De strijd wordt gevoerd door de regeringsgezinde internationale coalitie tegen de Houthi’s, die steun krijgen vanuit Iran. De Saoediërs, die de verdreven premier Hadi weer in het zadel willen helpen, dachten in 2015 de Houthi’s snel te verslaan.

Inmiddels heeft het conflict in Jemen geleid tot tienduizenden doden. Volgens cijfers van de VN hebben van de ruim 30 miljoen Jemenieten er 24 miljoen voedselhulp nodig. Voor zo’n tien miljoen mensen dreigt acute hongersnood en ruim vier miljoen mensen zijn in eigen land gevlucht voor het oorlogsgeweld.