Zeker dertig doden in China door tyfoon Lekima

In de Chinese provincie Zhejiang zijn zeker dertig mensen om het leven gekomen bij aardverschuivingen veroorzaakt door tyfoon Lekima.

Lekima is nu onderweg naar Shanghai, waar het al flink waait.
Lekima is nu onderweg naar Shanghai, waar het al flink waait. Foto Aly Song/Reuters

In de buurt van de Chinese havenstad Wenzhou zijn zaterdag zeker dertig mensen om het leven gekomen door aardverschuivingen veroorzaakt door tyfoon Lekima. Dat melden Chinese autoriteiten volgens persbureau Reuters. Mogelijk loopt het dodental nog op, achttien mensen worden nog vermist. De regio rondom Wenzhou is het zwaarst getroffen door het noodweer.

Uit voorzorg zijn de afgelopen dagen een miljoen Chinezen geëvacueerd. In de provincie Zhejiang, waar Lekima in de nacht van vrijdag op zaterdag (lokale tijd) aankwam, zouden zo’n 34.00 huizen zijn verwoest. Chinese autoriteiten schatten de schade op 14,5 miljard Chinese yuan (ruim 1,8 miljard euro). Ook zitten drie miljoen huishoudens zonder stroom. Op beelden op sociale media is te zien dat straten zijn ondergelopen met water en gevuld met puin.

Modderstromen

Metershoge golven hoog sloegen tegen de kustlijn terwijl hoosbuien over het land trokken. Ook zijn windstoten gemeten tot bijna 190 kilometer per uur. Door de grote hoeveelheid water ontstonden op verschillende plekken modderstromen en aardverschuivingen.

De tyfoon verplaatst zich momenteel richting het noorden. Uit het gebied rondom Shanghai zijn zo’n 300.000 mensen geëvacueerd. Sinds de tyfoon aan land kwam is deze flink in kracht afgenomen en is het alarmniveau bijgesteld van rood naar oranje.

Het verwachte verloop van Lekima, lokale tijd.