Weer tienduizenden demonstranten de straat op in Moskou

De betogers eisen vrije gemeenteraadsverkiezingen. Op verschillende plaatsen in Rusland zijn zaterdag honderden mensen gearresteerd.

Oproerpolitie bij de demonstraties in Moskou zaterdag.
Oproerpolitie bij de demonstraties in Moskou zaterdag. Foto Tatjana Makajeva /Reuters

In de Russische hoofdstad Moskou zijn zaterdag tienduizenden mensen de straat op gegaan. Ze demonstreerden tegen de uitsluiting van de oppositie bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Ook in andere steden in het land waren protestacties.

Volgens persbureau Reuters zijn op verschillende plaatsen ruim driehonderd mensen opgepakt, van wie het merendeel in Moskou. De Russische politie beweert dat er twintigduizend mensen op de been waren in de hoofdstad, Reuters schrijft dat het er tegen de zestigduizend waren. Het zou gaan om de grootste van de protestacties die de laatste weken zijn gevoerd.

De betogers in Moskou hadden toestemming gekregen om tot 16.30 uur te demonstreren, maar gingen daarna door met hun protest. Ze verzamelden zich bij een presidentieel gebouw waar de oproerpolitie ze uiteen probeerde te drijven. De lokale autoriteiten arresteerden 221 demonstranten.

Lees ook: Hoe voorkom je een tweede Maidan? Zo pakt de Russische politie ‘illegale’ demonstraties aan

Honderden arrestaties

Bij de demonstraties vorige week arresteerden de Russische autoriteiten in Moskou zeker achthonderd betogers. In tegenstelling tot die van zaterdag was de protestactie van vorige week niet toegestaan door de Russische overheid.

De gemeenteraadsverkiezingen in Rusland worden gehouden op 8 september. De demonstranten zijn van mening dat de aanstaande stembusgang niet eerlijk is. Zo mogen tientallen oppositiepolitici niet aan de verkiezingen meedoen omdat zij volgens de autoriteiten in Moskou onvoldoende rechtmatige handtekeningen voor deelname hebben verzameld.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Zo op het oog zijn er nog niet zoveel mensen op de been geweest sinds de protesten in Moskou begonnen. https://t.co/SIJwqOh0yU