Verenigd Koninkrijk

Britse economie krimpt, onzekerheid over Brexit dempt investeringen

Voor het eerst sinds 2012 is de Britse economie gekrompen. Haar omvang nam af met 0,2 procent tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Britse nationale statistiekbureau.

De krimp is volgens het bureau het gevolg van de Brexit. Onduidelijkheid over de geplande uittreding uit de Europese Unie maakt dat bedrijven minder investeren in het Verenigd Koninkrijk. De waarde daarvan loopt dan ook terug sinds de Britten in juni 2016 vóór een Brexit stemden. Het afgelopen kwartaal heeft die afname zelfs nog verder doorgezet.

Een andere oorzaak van de krimp is dat Britse bedrijven zijn gestopt met hamsteren, aldus het bureau. Uit vrees voor een No Deal-Brexit, zonder een akkoord met de EU, legden veel bedrijven grote voorraden aan vóór maart dit jaar. Dat leidde tot een economische groei van 0,5 procent in het eerste kwartaal. Toen de Brexit werd uitgesteld, stopten bedrijven met hamsteren, waardoor de groei weer afnam.

Volgens de nationale bank van het Verenigd Koninkrijk is er een kans van één op drie dat het land begin 2020 in een recessie terechtkomt, ook als de Brexit soepel verloopt. De huidige premier Boris Johnson heeft meermalen duidelijk gemaakt een No Deal-Brexit niet te schuwen.

De Britse minister van Financiën, Sajid Javid, zei vrijdag tegen staatsomroep BBC niet te verwachten dat het Verenigd Koninkrijk in een recessie belandt. Wel erkende hij dat zorgen over de Brexit mogelijk een negatief effect hebben gehad op de economie. Maar de minister wees ook naar de omstandigheden in de rest van de wereld. „Dit is een uitdagende periode in de wereldwijde economie, waarin de groei in veel landen stagneert.”

De Brexit stond eigenlijk gepland voor 29 maart dit jaar, maar is uitgesteld tot eind oktober nadat het Britse parlement de deal afwees die oud-premier Theresa May met de EU overeen was gekomen.