Tweede Wereldoorlog

Verzetsvrouw Loek Caspers (95) overleden

Loek Caspers (1924-2019).
Loek Caspers (1924-2019). Foto Jorgen Caris

Verzetsvrouw Loek Caspers is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Bij de Dodenherdenking van 2018 legde Caspers namens het verzet nog een krans bij het monument op de Dam. Ze ging op haar 19de bij het verzet op de Utrechtse Heuvelrug. Ze werkte als koerier en smokkelde wapens, persoonsbewijzen en zenders voor het verzet en de geallieerden. Vanwege haar werk als kraamverzorgster mochten de Duitsers haar fiets niet in beslag nemen. Hoewel ze niet Joods was, had Caspers als tiener uiterlijke kenmerken die het deden lijken alsof ze dat wel was. Onder die dekmantel kon ze Joodse kinderen naar schuilplaatsen brengen. Na de oorlog was ze onder meer secretaris van de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland, tot die zichzelf in 2010 ophief. Tot en met de laatste editie van de Dag van het Verzet in 2016 bleef ze die bezoeken. (NRC)